Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10Αυγουστου08

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10 Αυγούστου 08
Τα «πράσινα» σπίτια κατακτούν και την Ελλάδα
Φτιάχνουν τα σπίτια τους έτσι που να μην έχουν καμία σχέση πια ούτε με τη ΔΕΗ ούτε με τις τιμές του πετρελαίου. Στη χώρα μας δειλά δειλά αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες βιοκλιματικές κατοικίες. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η τεχνολογία ηλιακής θέρμανσης και τα φωτοβολταϊκά είναι μερικοί μόνο από τους νέους όρους που αρχίζουν να μπαίνουν στη ζωή μας.

«Ο αριθμός των ενεργοβόρων κτιρίων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μεγάλος και φτάνουν να καταναλώνουν το 40% της ενέργειας», τονίζει η κ. Εύη Τζανακάκη, αρχιτέκτων του Τμήματος Κτιρίων, στη Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
«Η ποιότητα ζωής που παρέχει ένα σπίτι με βιοκλιματικές προδιαγραφές είναι σαφώς καλύτερη από ένα συμβατικό, με όσες ηλεκτρικές συσκευές κι αν το έχουμε εξοπλίσει. Τα βιοκλιματικά κτίρια απαιτούν λιγότερη ενέργεια έως και 30% σε σύγκριση με τα συμβατικά όμοιας κατασκευής».
Η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη και η ραγδαία άνοδος των τιμών των συμβατικών καυσίμων καθιστούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μια εφικτή εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό τομέα.
Το Α και το Ω είναι η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο εξαρτάται σ' έναν μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά του καταναλωτή, μπορεί κανείς με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις στο σπίτι του να το καταφέρει.
ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ«Εχω καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθώ τουλάχιστον κατά 70% από τις κλασικές πηγές ενέργειας», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος, από την Αλεξανδρούπολη. «Ο στόχος είναι το σπίτι μας να γίνει 100% ανεξάρτητο από οποιαδήποτε μορφή κλασικής ενέργειας. Είμαι εντελώς αποδεσμευμένος από τη ΔΕΗ αλλά και από την παροχή πετρελαίου. Επιθυμούμε με την οικογένειά μου μια ζωή χωρίς εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».
Στο σπίτι του στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δημητρακόπουλος έχει τοποθετήσει ενδοδαπέδια θέρμανση, βασισμένη σε φύλλα αλουμινίου και εξασφαλίζει την ψύξη μέσω ενός συστήματος δεξαμενών, τοποθετημένο μέσα στο έδαφος, που ψύχουν τον αέρα με τη βοήθεια ενός συστήματος αγωγών. Οι ηλιακοί τοίχοι που παρέχουν παθητική θέρμανση εξασφαλίζουν κέρδος τουλάχιστον 40C.
Τα τζάμια με ψευδάργυρο και αδρανές αέριο μειώνουν στο 1/3 τις απώλειες. «Για τη μόνωση του σπιτιού μου έχω χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα μπουκάλια νερού. Ακόμα και το μπετόν είναι ένα από τα υλικά που έχω πάψει να χρησιμοποιώ, γιατί απορροφά την ημέρα όλη τη ζέστη και το βράδυ τη βγάζει και πάλι στην ατμόσφαιρα», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σε 20-25 χρόνια υπολογίζεται η απόσβεση χρημάτων για ένα βιοκλιματικό σπίτι με όλες τις απαραίτητες οικολογικές εφαρμογές. Η άνοδος του πετρελαίου και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όμως, κάνουν την απόσβεση ακόμα γρηγορότερη.
«Το υψηλό κόστος κατασκευής των βιοκλιματικών σπιτιών αποτελεί έναν μύθο», αναφέρει ο κ. Κώστας Τσίπηρας, αρχιτέκτονας, και εξηγεί: «Τα χρήματα είναι ακριβώς τα ίδια που διαθέτει κάποιος και για ένα συμβατικό σπίτι. Υπάρχουν και ακριβές αλλά και φθηνές οικολογικές εφαρμογές. Ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί για την κατασκευή βιοκλιματικών κατοικιών και να σταματήσει την κατασκευή συμβατικών, που επιβαρύνουν το περιβάλλον».
9 ΕΞΥΠΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ξηλώστε το δάπεδο του σπιτιού σας και τοποθετήστε ενδοδαπέδια θέρμανση.
Τοποθετήστε φωτοβολταϊκά και χρησιμοποιήστε λάμπες με χαμηλή κατανάλωση, που μπορούν να μειώσουν και κάτω από 6 KW την ημερήσια κατανάλωση μιας 4μελούς οικογένειας.
Τοποθετήστε ειδικά διπλά τζάμια.
Δημιουργήστε σκιά στα μέρη του σπιτιού που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο.
Δημιουργήστε έναν δώμα με φυτά στην ταράτσα του σπιτιού σας, ώστε να αποτελέσει ένα είδος εναλλακτικού... κλιματιστικού.
Η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί από 15% έως 50%.
Προτιμήστε τους ανεμιστήρες οροφής από τα κλιματιστικά, που είναι ενεργοβόρα. Ενας ανεμιστήρας κοστίζει από 20 έως 100 ευρώ και καταναλώνει ίση ενέργεια με έναν λαμπτήρα. Το κλιματιστικό μπορεί να ανεβάσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ έως και 50%.
Αν δεν μπορείτε χωρίς κλιματιστικό, επιλέξτε αυτά της νεότερης γενιάς και ρυθμίστε το σταθερά στους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Προσπαθήστε να κρατήσετε τα παράθυρα κλειστά και σκιασμένα, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.
Αερίστε τα δωμάτια τη νύχτα, καθώς βελτιώνεται η ατμόσφαιρα του χώρου μέχρι και 80%.
Κάντε ορθολογική χρήση των συσκευών, ώστε να μην επιβαρύνεται το κτίριο θερμικά.
ΓΕΩΡΓΙΑΝΑ ΚΑΛΑΪΝΤΖΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: