Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ και οι ΜΑΓΙΑ




Για εκατοντάδες χρόνια, η κόλαση ήταν η πιο φοβερή απειλή στην ανθρώπινη φαντασία.
Για πολλούς στη Δύση, η Κόλαση είναι μόνο ένα μεσαιωνικό κατάλοιπο.
Η κόλαση περιγράφεται σαν ένα μέρος που φλέγεται. Έτσι θα καταντήσουμε την γη αν αυξηθεί η μέση θερμοκρασία της γης κατά τέσσερεις  βαθμούς.  Αυτό το σενάριο συζητά σήμερα η Παγκόσμια τράπεζα. Θεωρεί ότι θα οδηγηθούμε εκεί,  αν δεν πάρουμε μετρά για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης. Δυστυχώς αυτό δεν το έχουν προβλέψει ούτε οι Μάγια, ούτε ο γέροντας Παϊσιος . Το έχει προβλέψει όμως η IPPC ,η διακυβερνητική Επιτροπή για το κλίμα του ΟΗΕ. Με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, έχουμε περίπου 50 μήνες μπροστά μας για να αποφύγουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι σε διάφορα μέρη του πλανήτη  δεν ενεργοποίησαν κανέναν . Ενώ οι ηλίθιες προβλέψεις που αποδόθηκαν στους Μάγια τρομοκράτησαν χιλιάδες κατοίκους αυτού του πλανήτη.
Αυτή την χρόνια που φεύγει μας έστειλε τα δικά της μηνύματα: Την συρρίκνωση των πάγων της Αρκτικής θάλασσας, τις θερμοκρασίες ρεκόρ, ξηρασίες στην Ευρώπη  και τις ΗΠΑ, τυφώνες όπως η Sandy στην Νέα Υόρκη και ο σούπερ-τυφώνας Bopha
Τον  Σεπτέμβριο ο θαλάσσιος  πάγος της Αρκτικής που παγώνει και λιώνει κάθε χρόνο συρρικνώθηκε 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα  περισσότερο από το χαμηλότερο μέγεθος που είχε στο παρελθόν. Ο μόνος λόγος  για την εκτεταμένη μείωση του πάγου, όπως κατέληξαν οι επιστήμονες, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. 
Οι ΗΠΑ φέτος έχουν ξεπεράσει κατά πολύ θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Στην  Ευρώπη είχε θερμότερη άνοιξη του που έχει καταγραφεί ποτέ. Η επίσημη ξηρασία για την κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή την χρόνια  έδειξε σχεδόν τα δύο τρίτα των ηπειρωτικών ΗΠΑ (65,5%) να είναι σε πρωτοφανή "μέτρια έως εξαιρετική ξηρασία» έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και τυφώνες κακοποίησαν ευάλωτες χώρες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε  ότι :"Στα μέρη που κινδυνεύουν  ζει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, που είναι  χώρες με μέτρια έως υψηλή πίεση του νερού(παράκτιες περιοχές)?..Η  υποβάθμιση του εδάφους επηρεάζει 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους, οι πάγοι λιώνουν η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και αυτό δεν είναι φυσιολογικό ".
Σοβαρή ξηρασία έπληξε και τη Ρωσία και τη Σιβηρία κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου. Στην Κίνα, Yunnan και νοτιο-δυτικές επαρχίες Σιτσουάν παρουσίασαν σοβαρή ξηρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξη. Η  Βόρεια Βραζιλία γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών. Πολλά μέρη της δυτικής Αφρικής και του Σαχέλ, όπως ο Νίγηρας και το Τσαντ, υπέστη σοβαρές πλημμύρες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, λόγω των μουσώνων. Μεγάλες ήταν οι πλημμύρες στη Νιγηρία και  σε τμήματα της νότιας Κίνας που γνώρισε βαρύτερο βροχοπτώσεις τους τα τελευταία 32 χρόνια. Καταστροφικές πλημμύρες των μουσώνων έπληξαν το Πακιστάν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ υποστηρίζεται αυτό επάνω: "Κάθε βράδυ οι ειδήσεις  είναι βγαλμένες μέσα από το βιβλίο της Αποκάλυψης."
Ο  Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO),  αναφέρει  η Sandy  ήταν αυτή  που έπεισε πολλούς ανθρώπους ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο  τυφώνας Sandy  σάρωσε την Καραϊβική και την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες χωρίς ρεύμα ή καταφύγιο. Ισχυρότερος μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα ήταν ο σούπερ-τυφώνα Bopha, που χτύπησε στο  Μιντανάο στις Φιλιππίνες σκοτώνοντας τουλάχιστον 1000 ανθρώπους και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί. Τυφώνες δεν είναι ασυνήθιστο στις Φιλιππίνες ή τις ΗΠΑ, αλλά και οι δύο από αυτούς ήταν και εκτός των κανονικών χρονοδιαγραμμάτων  και εκτός των συνηθισμένων διαδρομών .
Επισήμως, είπε ο WMO, τους πρώτους 10 μήνες του 2012 ήταν η ένατη πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στα μέσα του 19ου αιώνα. Επιπλέον το 2012 οι συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει ξεπεράσει όλες τις χρονιές . Τα τελευταία δεδομένα που δίνουν ο  NOAA National Climatic Data Center, State of the Climate: Global Analysis for November 2012,  Ο Νοέμβριος του 2012 είναι  ο πέμπτος θερμότερη Νοέμβριο από το 1880. Οι 10 θερμότεροι Νοέμβριοι  ήταν τα τελευταία 12 χρόνια με τον θερμότερο τον Νοεμβρίου 2004. Οι εκπομπές διοξειδίου του Άνθρακα έφρασαν στα 392,92 μικρογραμμάρια  με το όριο του IPPC να είναι στα 400 μικρογραμμάρια.

Η Κλιματική αλλαγή συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και θα συνεχίσει να το συμβαίνει, σαν αποτέλεσμα των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, οι οποίες έχουν αυξηθεί συνεχώς και έφθασαν και πάλι νέες επίπεδα ", δήλωσε ο Μισέλ Ζαρό, επικεφαλής της που εδρεύει στη Γενεύη WMO. Οι περιοχές που κινδυνεύουν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι το Μαϊάμι και το Guangzhou στην Κίνα,  το Τόκιο, η Νέα Ορλεάνη, το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, η Ναγκόγια  η Καλκούτα, η Σαγκάη, η Βομβάη, η Tianjin, η Μπανγκόκ, η Ningbo, και η  Ho Chi Minh City, πόλεις, όπου η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού στις  παράκτιων μητροπόλεων   και τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία θα είναι ευάλωτα σε καταστροφές λόγω της κλιματικής Αλλαγής.
Δυστυχώς η απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας στο πρόβλημα ήταν η αναβολή λήψης απόφασης για το περιβάλλον στην παγκόσμια σύνοδο της Doha, νέες μονάδες λιθάνθρακα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων  της άμμου με πίσσα στον Καναδά. Δηλαδή ο άνθρωπος αποφάσισε να καταστρέψει τον πλανήτη όσο μπορεί γρηγορότερα.
Θα παρακαλούσα τους ειδικούς σε «θεϊκές»  προειδοποιήσεις να εφεύρουν καμιά προφητεία μπας και ξυπνήσει ό κόσμος.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ή Το Χρονικό ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου



Μετά από τρεις αποτυχίες, η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στην τελευταία σύνοδος την προηγούμενη εβδομάδας στην Ντόχα, γράφθηκε η τελευταία πράξη της καταστροφής του παγκόσμιου κλίματος. Ο economist χαρακτήρισε την σύνοδο σαν «Θέατρο του παραλόγου».

Για μια εβδομάδα εκατοντάδες πολιτικοί, περιβαλλοντολόγοι, και δημοσιογράφοι πήγαν στην Ντόχα του Κατάρ και το μόνο που κατάφεραν είναι να επιβαρύνουν το περιβάλλον της χώρας με τις μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίων ανά άτομο στον Κόσμο. Αυτό δε, που αποφασίστηκε είναι πέρα για πέρα εξωφρενικό. Η απόφαση λέει ότι: Οι χώρες θα διαπραγματευθούν μέχρι το 2015 για θα πάρουν αποφάσεις που θα εφαρμοστούν το 2020. Δηλαδή, το μόνο που αποφάσισαν είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για να διαπραγματευθούν το καθεστώς των εκπομπών καυσαερίων που θα ισχύουν μετά το 2020. Η σύνοδος στην Ντόχα ήταν μια καταστροφή, όπου φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν με τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών, καταδικάζοντας ουσιαστικά τους ίδιους τους πολίτες τους στην κλιματική κρίση.

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στην Ντόχα είναι η δέκατη-όγδοη και η τέταρτη από μια σειρά αποτυχημένων διασκέψεων στην Κοπεγχάγη, στο Κανκούν και στο  Ντέρμπαν .Η σύνοδος στην Ντόχα όμως ήταν η πιο  σημαντική για το περιβάλλον γιατί ουσιαστικά λήγει αυτόν τον Δεκέμβριο η συμφωνία του Κιότο. Ακόμα και στην δεύτερη περίοδο της συμφωνίας του Κιότο με την αποχώρηση της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά υπήρχε ένα σύστημα χρηματοδότησης που βοηθούσε τις φτωχές χώρες να πληρώσουν το κόστος από τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό τώρα τελειώνει.  Έτσι από το 2013 μέχρι το 2020 δεν θα υπάρχει ενδιάμεση συμφωνία για τις εκπομπές των καυσαερίων. Ακόμα και στην αποτυχημένη σύνοδο στην Κοπεγχάγη το 2009, οι δύο μεγαλύτερες χώρες στις εκπομπές καυσαερίων οι ΗΠΑ και οι Κίνα είχαν υποσχεθεί να μειώσουν τις εκπομπές, από δω και πέρα δεν θα ισχύει καμιά συμφωνία. Το χειρότερο είναι ότι καμία χώρα δεν έχει προβεί σε σημαντικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως είχε γίνει στην Κοπεγχάγη. Η πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), η οποία δημοσιεύθηκε την παραμονή της διάσκεψης της Ντόχα, είναι ανησυχητική. Το 2012 εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανήλθαν σε 50 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι 20% περισσότερο από ό, τι  ήταν το 2000 και περίπου 14% πάνω από τις εκπομπές, όπου πρέπει να έχουμε για να φτάσουμε τον στόχο των 2 ° C το 2020. Αν οι εκπομπές δεν μειωθούν, το UNEP υπολογίζει, ότι θα φθάσουν σε 58 γιγατόνους το 2020. Ξεπερνώντας κατά 14 γιγατόνους το όριο. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεόνασμα, που ισοδυναμεί με τις συνολικές σημερινές  εκπομπές της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Στην Κοπεγχάγη, κάποιες χώρες είχαν δώσει υποσχέσεις  για μείωση των εκπομπών υπ’ όρους. Η Βραζιλία είχε ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους κατά 36,1% μέχρι το 2020? Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε μια μείωση κατά 30% κάτω από τα επίπεδα του 1990. Αν οι χώρες εκπλήρωναν κατά  το ελάχιστο αυτούς τους φιλόδοξος αριθμούς, η UNEP υπολόγιζε ότι θα είχαμε μεγάλη διαφορά στις εκπομπές. Ακόμα και οι μισές εκπομπές να επιτυγχάνονταν  θα μπορούσε να διατηρηθεί το επίπεδο της θερμοκρασίας σε μια άνοδο κάτω από το όριο των 2 ° C το 2020.
Μετά τα αποτελέσματα της συνόδου στην Ντόχα,  οι εκπομπές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και  η ταχύτητα των αλλαγών στο κλίμα θα επιταχυνθεί.
Αρκετές πρόσφατες εκθέσεις φαίνεται να εγκαταλείψουν την ελπίδα της διατήρησης αυτού του ορίου2 ° C . Αντ 'αυτού, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται τι ο κόσμος θα μπορούσε να μοιάζει αν ήταν 4 ° C ή 6 ° C θερμότερος. Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας από το Ινστιτούτο Ερευνών Potsdam για τις Κλιματικές Επιπτώσεις δίνει μια άσχημη εικόνα. Οι ωκεανοί, λέει η μελέτη, θα αυξηθεί κατά 0,5-1 μέτρα από το 2100, θα κατέστρεψει τις παράκτιες πόλεις σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό στην Ανατολική και τη Νότια Ασία. Τα τρία τέταρτα των τροπικών δασών θα μπορούσε να καταστραφούν, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στην Ινδονησία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, προσθέτοντας περαιτέρω στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι σοδειές θα μειωθούν συνολικά και οι ξηρασίες θα γίνουν πιο συχνές και σοβαρές "
Η ανθρώπινη ανοησία θριαμβευτικά αναγνωρίζει το πρόβλημα και αδιαφορεί για το αποτέλεσμα. Δυστυχώς το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι και πολύ σύντομα.
Υ.Γ: Η αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον φαίνεται και από την εκπροσώπηση που είχε η χώρα μας στην Ντόχα. Δεν συμμετείχε κανένας υπουργός, βουλευτής, γραμματέας. Εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ένας πρέσβης. Επιπλέον για την φτωχή εκπροσώπηση και την έλλειψη πρωτοβουλιών  κανένας αντιπολιτευόμενος δεν διαμαρτυρήθηκε.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ



H μεγάλη ζήτηση για ενεργεία και το κόστος του πετρελαίου ξαναέκανε διαφέρουσα την χρήση λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας.
Συμφώνα με τα τελευταία στοιχεία νέες μονάδες  ετοιμάζονται να κατασκευαστούν για την παραγωγή ενέργειας. 




Η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία θα οδηγήσουν την αύξηση της χρήσης άνθρακα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, λέει η IEA.

Ο άνθρακας είναι πιθανό να ανταγωνιστεί το πετρέλαιο ως η μεγαλύτερη πηγή στον κόσμο της ενέργειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πίσω από την αύξηση της χρήσης άνθρακα είναι η μαζική αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου που παράγεται από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.

Η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων  στις ΗΠΑ βοήθησε να μειωθούν οι τιμές του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ευρώπη, όπου η χρήση του άνθρακα υποτίθεται ότι πρέπει να αποθαρρύνονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών.

Ο Maria van der Hoeven, εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, δήλωσε: «Το μερίδιό της στην παγκόσμια ενεργειακό μείγμα συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο, και αν δεν γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες πολιτικές, ο άνθρακας θα πιάσει το πετρέλαιο μέσα σε μια δεκαετία."

Ο άνθρακας υπαρχει άφθονο και βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, σε αντίθεση με τοπετρελαίου και φυσικό αέριο και μπορεί να εξαχθεί φτηνά. Σαν αποτέλεσμα, ήταν ο άνθρακας  να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη σχεδόν του μισού της αύξησης της ζήτησης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία θα οδηγήσουν τον κόσμο στην χρήση άνθρακα τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Ινδία στην πορεία να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα, Ινδονησία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, έχοντας ξεπεράσει προσωρινά Αυστραλία.

Σύμφωνα με την μεσοπρόθεσμη  έκθεση της ΔΟΕ(International Energy Organisation), η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο κόσμος θα κάψει περισσότερο 1,2 δισ. τόνους άνθρακα ετησίως μέχρι το 2017 σε σύγκριση με φετινή χρήση και η ποσότητα αυτή ισούται με το σύνολο της κατανάλωσης από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να φθάσει 4,3 δισ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2017, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να φθάσει 4,4 δισ. τόνους από την ίδια ημερομηνία.

Η καύση λιθάνθρακα παράγει τις  υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  και είναι τεράστια η συμβολή του στην αλλαγή του κλίματος, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται παλαιοί και, προβληματικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Ενώ οι σταθμοί που δεν διαθέτουν φίλτρα εκπέμπουν  θείο - η κύρια αιτία της όξινης βροχής -  υδράργυρο  και τα σωματίδια αιθάλης.

Στην Ευρώπη, το σύστημα εμπορίας εκπομπών έπρεπε να  έχει αποθαρρύνει  την χρήση του λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την αγορά δικαιωμάτων από άλλες χώρες . Οι τιμές αυτών των δικαιωμάτων τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει και σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική κρίση και το μεγάλο πλεόνασμα σε διαθέσιμες άδειες  οδήγησαν σε άνοδο της χρήσης άνθρακα . Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς της αγοράς του κόσμου με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτυγχάνει σε βασικούς στόχους της. Επιπλέον η  χαμηλή τιμή του άνθρακα αποθαρρυνθεί την χρήση ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας.
Αν δεν υπάρχει άμεση  πολιτική αντίδραση, ο κόσμος αντιμετωπίζει γρηγορότερα τους κινδύνους από την αλλαγή του κλίματος. 

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

World Energy Outlook 2012 και η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ



Κάθε χρόνο τον Νοέμβριο, ο Οργανισμός εκδίδει μια μελέτη που αφορά την παγκόσμια παραγωγή ενεργείας και τις παγκόσμιες τάσεις.(World Energy Outlook). Τα στοιχεία των μελετών αυτών αποτελούν οδηγό για τις επενδύσεις των εταιρειών. Στην παρουσίαση της τελευταίας μελέτης Ο Fatih Birol δήλωσε « ο κόσμος κινείται προς την λάθος κατεύθυνση όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος Λόγω της απουσίας οποιαδήποτε σημαντικής συμφωνίας για την μείωση του  CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενεργειακή υποδομή που κατασκευάζεται θα μας οδηγήσει με βεβαιότητα στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς το 2017» (Ο Διεθνής οργανισμός Ενεργειας (IAE) έχει έδρα το Παρίσι και πρόεδρος του είναι ο Fatih Birol, οικονομολόγος.)
Τα στοιχεία του WEO δείχνουν ότι χωρίς  να πάρουμε μέτρα, , η παγκόσμια σχετικές με την ενέργεια εκπομπές CO2 είναι πιθανό να ανεβούν από 31.2bn τόνους το 2011 - 37000000000 τόνους το 2035 - και αυτό θα θέσει τον κόσμο σε μια πορεία προς μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,6 βαθμούς, αυτό θα είναι καταστροφικό για τον πλανήτη.
Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μια εκπομπών κοπής συνθήκη από το 2015 - αλλά ακόμα κι αν αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2020. Ένας άλλος οργανισμός που μίλησε για το περιβάλλον είναι η Παγκόσμια Τράπεζα. «Ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής πιο επιθετικά», δήλωσε ο Jim Yong Kim πρόεδρος  του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα   αν δεν γίνει ριζική αποσύνδεση της ανάπτυξης από τον άνθρακα, προειδοποιεί έκθεση του οργανισμού. Το κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν υπερβαίνουν το $ 1TR (Ένα Τρισεκατομμύριο δολάρια)και αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη  Τζον PIK Schellnhuber. "Αν πιάσουμε τους δύο βαθμούς η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι ραγδαία .Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να σπάσει το business-as-usual, δηλαδή το πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης."  Για να το κάνω πιο απλό, η ζωή μας θα πρέπει να πάει στο 1930.Για όσους δεν το γνωρίζουν οι δύο βαθμοί φέρνουν μεγάλες καταστροφές (Μεγάλες ξηρασίες σε ξηρές περιοχές, πυρκαγιές πλημμύρες σε υγρές περιοχές, καταστροφές σε υποδομές, στην παραγωγή τροφίμων και στο νερό και προβλήματα στο ενεργειακό εφοδιασμό), με τρεις βαθμούς θα βράσει ο πλανήτης και είναι κατάσταση χωρίς επιστροφή. Στο επιστημονικό επίπεδο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε έκθεσή του λέει ότι: τα τρία αέρια του θερμοκηπίου, συνδέονται στενά με δραστηριότητες όπως η χρήση ορυκτών καυσίμων και της αποψίλωσης των δασών, και έχουν αυξηθεί οι επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη κατά 30% μεταξύ 1990 και 2011, οι εκπομπές CO2  αντιπροσωπεύουν περίπου τα τέσσερα πέμπτα της αύξησης. Πως όμως αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα το πρόβλημα:   Από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου ακόμα μια συνάντηση θα γίνεται στην Ντόχα του Καταρ. Η πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν οδυνηρά αργή και απογοητευτική., μαστίζεται από τις θεμελιώδεις διαφωνίες μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν και επιδεινώνεται από την οικονομική κρίση. Οι 194 χώρες που θα συναντηθούν στη Ντόχα συχνά έχουν διαμετρικά αντίθετες συμφέροντα και απόψεις.  Πολλές από τις διαφορές μεταξύ των χωρών περιστρέφονται γύρω από την έννοια της ιστορικής ευθύνης. Αυτή η άποψη λέει ότι οι βιομηχανικές χώρες πλούτισαν στο παρελθόν  από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και θα πρέπει αυτές να σταματήσουν να εκπέμπουν ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, χωρίς να περιορίσουν τις δικές τους εκπομπές.
Η έλλειψη τέτοιων δεσμεύσεων από ένα μεγάλο μέρος του βιομηχανοποιημένου κόσμου έχει συμβάλει ώστε να έχουμε κωλυσιεργία και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πλούσιες χώρες δεν είναι απλά απρόθυμοι να πληρώσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις φτωχότερες χώρες - είναι απρόθυμοι να δεσμευθούν πόροι στην χώρα τους, επιπλέον οι χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, ούτε καν μπορούν να σκεφθούν ότι η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος ως κάτι που είναι προς το εθνικό συμφέρον τους.


ΠΩΣ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΕΠΙΡΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ



Το πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη κοινωνία - όχι μόνο για την κατανάλωση, αλλά και για τη γεωργία, το πλύσιμο και πολλές άλλες δραστηριότητες. Αναμένεται να γίνει όλο και πιο σπάνιο στο μέλλον, και αυτό οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή του κλίματος.
Για να κατανοήσουμε το προβλήματος της λειψυδρίας θα πρέπει να ξεκινήσουμε ​​ από την κατανομή του νερού στον πλανήτη. Περίπου το 98% του νερού της γης είναι αλμυρό και μόλις το 2% είναι  «γλυκό». Από αυτό το% 2, σχεδόν το 70% είναι χιόνι και πάγο, 30% είναι υπόγεια ύδατα, λιγότερο από 0,5% είναι το νερό στην επιφάνεια της γης (λίμνες, ποτάμια, κλπ), και λιγότερο από 0,05% είναι στην ατμόσφαιρα.  Η κλιματική αλλαγή έχει πολλές επιπτώσεις σε αυτές τις αναλογίες σε παγκόσμια κλίμακα. Το κυριότερο είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και την μετατροπή του γλυκού νερού σε θαλασσινό(αλμυρό).
Ένα άλλο αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας είναι να αυξηθεί η ποσότητα του νερού που η ατμόσφαιρα μπορεί να κρατήσει (σύννεφα), η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες και ισχυρότερες  βροχοπτώσεις όταν ο αέρας ψύχεται.  Παρά το γεγονός ότι περισσότερες βροχοπτώσεις μπορούν  να προσθέσουν στην πόρους γλυκού νερού, στην πραγματικότητα οι ισχυρές βροχοπτώσεις οδηγούν το νερό γρηγορότερα πίσω στην θάλασσα, μειώνοντας την ικανότητα της γης  να αποθηκεύσει το νερό για να μπορέσουμε να το  χρησιμοποιήσουμε. Ο θερμότερος αέρας σημαίνει επίσης ότι οι  χιονοπτώσεις αντικαθίσταται από τις βροχοπτώσεις και την εξάτμιση, οι ποσότητες των οποίων τείνουν να αυξάνονται. Μια άλλη επίπτωση των υψηλότερων θερμοκρασιών είναι το λιώσιμο των παγετώνων των βουνών.  Αυτό θα αυξήσει την παροχή νερού σε ποτάμια και λίμνες, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά αυτό θα σταματήσει όταν οι παγετώνες έχουν λιώσει. Στις  υπο-τροπικές περιοχές, η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των βροχοπτώσεων στις ήδη ξηρές περιοχές. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια εντατικοποίηση του κύκλου του νερού που προκαλεί πιο ακραίες πλημμύρες και ξηρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνολική εικόνα από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα σε γλυκό  ​​νερό είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Οι διαφορετικές αυτές  επιδράσεις κάνουν πολύ δύσκολες τις προβλέψεις για την παγκόσμια τάση. Η τεχνική έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή και το νερό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις παγκόσμιες αυξήσεις στις βροχοπτώσεις, πολλές ξηρές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Νότιας Αφρικής θα υποφέρουν άσχημα από την μείωση των βροχοπτώσεων και αύξηση της εξάτμισης. Ως εκ τούτου, η ειδική έκθεση της IPCC για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος εκτιμά ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ξηρές περιοχές μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση της λειψυδρίας. Φέτος πήραμε μια γεύση για το τι περιμένει την περιοχή. Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή έχουν μειωθεί κατά 30%, ενώ δεν είχαμε βροχές για ένα διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών.
Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο αυτό θα συμβεί δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα από τα σημερινά μοντέλα. Σε πολλές περιοχές διαφορετικά μοντέλα δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν για το αν το κλίμα θα γίνει πιο υγρό ή ξηρό. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη των μελλοντικών ροών του ποταμού Τάμεση στο Kingston δείχνει μια πιθανή αύξηση 11% μέσα στα επόμενα 80 χρόνια σε σχέση με τα τελευταία 60 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο ακριβώς σενάριο εκπομπών, η ίδια έκθεση παρουσιάζει μια εναλλακτική προβολή από τη μείωση κατά 7% σε ροών. Φέτος στην Βρετανία οι   καταστροφικές πλημμύρες στη νότιο-δυτική Αγγλία, στα Midlands και την Ουαλία,  περίπου 1.000 σπίτια πλημμύρισαν ενώ  περισσότερα  από 7000 ακίνητα έχουν πλημμυρίσει μέσα το 2012.

Η άμεση επίπτωση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ο μόνος λόγος για να ανησυχεί κάποιος για το μέλλον του γλυκού νερού. Αυτό που τονίζεται από μια πρόσφατη Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών έκθεση του Προγράμματος είναι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση για τη γεωργία,  μεγαλύτερη χρήση του νερού για άρδευση και ρύπανση των υδάτων.
 Παράλληλα, η αύξηση της ευημερίας σε ορισμένες χώρες σημαίνει ένα μεγαλύτερο αριθμό των ανθρώπων θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο νερό λόγο της αλλαγής του τρόπου ζωής όπως το  πότισμα των κήπων, καθαρισμό σπιτιών και αυτοκίνητων.  Στις  ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες θα δημιουργηθεί  μεγαλύτερη βιομηχανία και σε πολλές περιπτώσεις αυτό έρχεται χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία για την εξοικονόμηση νερού και τον έλεγχο της ρύπανσης. Ως εκ τούτου ανησυχίες για την αλλαγή του κλίματος πρέπει να εξεταστεί μαζί με τη διαχείριση της ρύπανσης και τη ζήτηση για νερό. Είναι γνωστή η ανησυχία των κατοίκων της Χαλκιδικής για τα αποθέματα του νερού με την αύξηση της ζήτησης που δημιουργήθηκε από τον τουρισμό.
Η πιο απλή  λύση για την αύξηση της ζήτησης, καθώς και τον τρόπο της ασφάλισης έναντι πιθανών επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, είναι η τεχνητή αναδιανομή του γλυκού νερού στο χώρο και στο χρόνο: η δημιουργία δεξαμενών (τεχνιτών λιμνών) για να το αποθήκευση του νερού, αγωγούς για να  μπορεί να  μεταφερθεί, και την ανάπτυξη τεχνικών ανάκτησης του γλυκού νερού από τους ωκεανούς με την  μέθοδο της αφαλάτωσης (αν και σε περιοχές όπως το Ντουμπάι που εφαρμόζεται η αφαλάτωση το κόστος και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη για το  εργοστάσιο αφαλάτωσης  λειτουργεί με πετρέλαιο).

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ της qλλαγής του κλίματος στον ΈΒΡΟ



Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε μέσα σε ένα πλοίο το οποίο μπάζει νερό, τι θα κάνατε; Όλοι μαζί θα προσπαθούσατε να βγάλετε το νερό που μπαίνει από τις τρύπες και να κλείσετε τις τρύπες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και εάν δεν βοηθήσει ο καθένας μας να αδειάσουμε το νερό και να κλείσουμε τις τρύπες  θα πνιγούμε όλοι μαζί. Αυτό που βλέπω είναι ότι μέχρι τώρα οι περισσότεροι από μας ή σφυρίζουμε αδιάφορα όταν φωνές μας ζητάνε να βοηθήσουμε στο άδειασμα των νερών ή ανοίγουμε μεγαλύτερες τρύπες. Μ’ αυτό το κείμενο απλά τραβάω τον συναγερμό του πλοίου και σας λέω ανοιχτά ότι πνιγόμαστε και δεν υπάρχει η πιθανότητα να σωθούμε εάν δεν βοηθήσουν όλοι.
Θα μου πείτε ότι: όλα αυτά είναι αμπελοφιλοσοφίες ή πρόκειται να συμβούν στο μακρινό μέλλον.
O προσδιορισμός όμως, του κινδύνου έχει γίνει από το Intergovernmental Panel on Climate Change (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) μια επιτροπή που έχει δημιουργήσει ο Ο.Η.Ε. Άρα την αποδέχονται όλες οι κυβερνήσεις των χωρών του ΟΗΕ και τα στοιχεία που ανακοινώνουν είναι πραγματικά.
Το  κρίσιμο σημείο που έχει ορίσει η επιτροπή είναι η αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας της γης να μην περάσει τους 2οC  βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής. Αν ξεπεράσουμε αυτή τη θερμοκρασία τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τη ζωή πάνω στη γη. Θα αλλάξει η κίνηση των ωκεανών, η κίνηση των ανέμων και οι βροχοπτώσεις. Άνοδο του μέσου όρου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς σε τοπικό επίπεδο όπως η Γροιλανδία θα σήμαινε αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας κατά 2,7οC με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα.

Όμως οι πάγοι στον  Αρκτικό Ωκεανό αυτό το καλοκαίρι έλιωσαν σε επίπεδα ρεκόρ η Γροιλανδία έχασε το 40% των πάγων. Η Δανική ιστοσελίδα του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, δείχνει  για την Γροιλανδία αύξηση της θερμοκρασίας  περίπου 2-4C υψηλότερα από το μέσο όρο της αναφοράς της περιόδου 1961-1990. Οι καταγραφές της θερμοκρασίας δείχνουν μέση άνοδο της θερμοκρασίας της Γροιλανδίας κατά 2.3C τα τελευταία 20 χρόνια.  Για το Βορείου ημισφαίριο φέτος ήταν η θερμότερη περίοδος όλων των εποχών. Η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,19 βαθμούς κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.
Κατά πάσα πιθανότητα μπορεί η περίοδος χωρίς πάγους το καλοκαίρι να έρθει γρηγορότερα, μάλλον το 2014-16, δεκαετίες νωρίτερα από αυτό που προέβλεπαν καιρικά μοντέλα.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τόπο μας.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει την Ελλάδα σαν μια από τις δέκα πιο πιθανές περιοχές του κόσμου που θα δεχθούν ισχυρές πλημμύρες. Οι ακραίες πλημμύρες , οι πυρκαγιές στα δάση και οι ξηρασίες θα γίνουν ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά την διάρκεια των επομένων ετών καθώς θα αυξάνεται η θερμοκρασία λόγω αλλαγής του κλίματος
Οι φωτιές το καλοκαίρι θα είναι καταστροφικές γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η φυσική άμυνα των δασών μειώνεται και με την χαμηλή βλάστηση να ξεραίνετε θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγάλες καταστροφές. Ξαφνικές αλλαγές του καιρού με έντονα φαινόμενα θα είναι πιο συχνές. Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν και όταν θα βρέχει θα υποφέρουμε από έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφές. Οι καύσωνες θα αυξάνονται σε αριθμό και θερμοκρασία. Τα αποθέματα καθαρού νερού θα μειωθούν και το πότισμα των καλλιεργειών θα είναι αδύνατον να γίνει. ¨Ήδη περιοχές στα παραθαλάσσια  των Δικέλλων παρουσιάζουν υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων. Τα τελευταία χρόνια ο Έβρος αντιμετώπισε  μεγάλες πλημμύρες  με καταστροφικά αποτελέσματα. Η προηγούμενη μεγάλη  πλημμύρα του ποταμού έγιναν το 1991 και πιο πριν το 1963. Τον Αύγουστο του 2007 οι περιοχές της Μάκρης και των Δικέλλων στην Αλεξανδρούπολη αντιμετώπισαν μια μεγάλη καταστροφή. Η περυσινή πυρκαγιά στον Δάσος της Δαδιάς και η φετινή ξηρασία ήταν το αποτέλεσμα των αλλαγών στο κλίμα.
Οι βασικές επιπτώσεις στις παράκτιες περιοχές θα είναι εκτός από τις πλημμύρες , η μετατόπιση των υγροβιότοπων, η διάβρωση των ακτών, η επιδείνωση των παράκτιων πλημμυρών, η αύξηση της αλατότητας του νερού των ποταμών στις εκβολές και η χειροτέρευση της ποιότητας του νερού.

Μια μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τον Απρίλιο του 2007 αναφέρει ότι έντεκα περιοχές στην Ελλάδα θα πλημμυρίσουν  λόγω της ανόδου της θάλασσας. Μια από αυτές τις περιοχές είναι και το Δέλτα του ποταμού Έβρου. Έτσι εάν υπάρξει άνοδος της στάθμης κατά 50 εκατοστά τότε θα χαθούν γύρω στα 5000 στρέμματα. Εάν  υπάρξει άνοδος της στάθμης κατά 1 μέτρο θα χαθούν 14000 στρέμματα , ενώ εάν η άνοδος της στάθμης είναι 2 μέτρα θα χαθούν 15000 στρέμματα. Περιοχές στην Αλεξανδρούπολη όπως ο Απαλός, το Αεροδρόμιο, η περιοχή του Camping θα πλημμυρίσουν με θαλασσινό νερό. Ήδη έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος γης στην Χηλή από την θάλασσα. Αν λειώσουν οι πάγοι στον Βόρειο πόλο η άνοδος της θάλασσας κατά 7 μέτρα θα καταστρέψει την Αλεξανδρούπολη. Η απώλεια των εδαφών θα είναι η μεγαλύτερη σε σύγκριση με όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνον εδαφικές  αλλά και γεωπολιτικές σκεφτείτε πως αν αλλάξει ο οριογραμμή της αιγιαλίτιδας ζώνης, τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία στη χάραξη των συνόρων και των χωρικών υδάτων μας.

 Τι θα πρέπει να κάνουμε άμεσα
Μεγαλύτερα και καλύτερα φράγματα (ευθυγράμμιση) το μόνο που θα  καταφέρουν είναι να διώξουν το νερό πιο γρήγορα στην θάλασσα και θα συμβάλουν στην γρηγορότερη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Το νερό όμως θα το χρειαζόμαστε λόγω των έντονων περιόδων ξηρασίας. Με τις ξαφνικές νεροποντές το έδαφος δεν θα καταφέρνει να απορροφήσει το νερό και να γεμίσει τις υπόγειες δεξαμενές με αποτέλεσμα  όταν το καλοκαίρι το νερό θα είναι απαραίτητο, λόγω της μεγάλων θερμοκρασιών, δεν θα υπάρχει. Η λύση είναι να γίνουν μικρά φράγματα στους λόφους παρόμοια μ’ αυτό που υδρεύει την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Αυτά θα συγκρατούν τα νερά των βροχών σε δεξαμενές και παράλληλα θα αρδεύουν το καλοκαίρι τα χωράφια και θα προστατεύουν τα δάση από τις φωτιές και παράλληλα  την πανίδα και την χλωρίδα των δασών μας. Τα νερά που έπνιξαν το Πραγγί δεν ήταν τα νερά του Έβρου αλλά τα νερά του Ερυθροποτάμου.
Η συνολική διαχείριση των νερών δεν είναι ευθύνη μόνον των γειτονικών χωρών άλλα και δικιά μας ευθύνη για τα δικά μας νερά για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτα. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα θα μεγαλώνει και οι κραυγές και τα λόγια παρηγοριάς των κυβερνόντων δεν θα βοηθάνε. Πέρα από τα επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε κρατικό επίπεδο για την μείωση των εκπομπών καυσαερίων,  η προστασία  του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο είναι  απαραίτητη για να είναι υποφερτή την ζωή των ανθρώπων στον τόπο μας.
Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί με ανεπανάληπτη οπισθοδρόμηση στην ιστορική μας πρόοδο. Περισσότερες ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο φτώχια και εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους.  

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ



Τον Νοέμβριο θα έχουμε ισχυρές αναταράξεις.
Η έξοδος από τη Ευρωζώνη δεν είναι ένα σενάριο. Οι πιθανότητα είναι πάνω από το 90%. 
Δεν σας φαίνεται παράξενο, εκεί που μας έβριζε όλη η Ευρώπη ξαφνικά άρχισαν τα καλά λόγια; Τι άλλαξε; Ποιος είναι ο λόγος της Αλλαγής στάσης των Ευρωπαίων και τα καλά λόγια της Goldman Sachs; Μήπως είμαστε παγιδευμένοι σε μια εικονική βελτίωση του κλίματος;
Η  αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα ξεκίνησε από την σύσταση  που έκανε ο Obama, ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ζήτησε από τους ευρωπαίους έως τις εκλογές του Νοεμβρίου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλό κλίμα. Η Merkel και ο Hollande Γερμανία και Γαλλία δέχθηκαν την πρόταση – πρόκληση των ΗΠΑ και ξαφνικά ενώ λίγες μέρες πριν τις συναντήσεις Σαμαρά με της ηγεσίες της Γερμανίας και Γαλλίας όλοι μας είχαν καταδικάσει, στην κυριολεξία ξαφνικά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ουσιαστικά η Ελλάδα «μετατράπηκε σε μια ικανή χώρα, που τηρεί τις δεσμεύσεις της, που θα τα καταφέρει, μια χώρα που διαθέτει θέληση να μείνει στο ευρώ».

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας;
Το καλοκαίρι μάθαμε ότι το χρέος ξαναπέρασε τα 300 δις παρ όλο που την άνοιξη το  PSI μείωσε το χρέος κατά 100 δις περίπου. Βρισκόμαστε σε ένα σπιράλ ύφεσης χωρίς τέλος. Σύμφωνα με το μακροοικονομικό σενάριο των ξένων που θα περιλαμβάνεται και στην έκθεση αξιολόγησης που θα συντάξουν το επόμενο διάστημα και η οποία θα είναι έτοιμη έως τις 8 Οκτωβρίου, το πρωτογενές έλλειμμα για το 2012 αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 με 2,3 δις. ευρώ. Θα ξεπεράσει δηλαδή το 1% του ΑΕΠ. Στο κείμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του στην Βουλή προέβλεπε φέτος πρωτογενές έλλειμμα 1,1 δις. ευρώ.
Μάλιστα, πριν από αυτό το σχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν όνειρα ακόμη και για πρωτογενές πλεόνασμα... Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ύφεση για το 2012 δεν θα ξεπεράσει το 6,2% με 6,3% σε μέσα επίπεδα. Στοιχείο το οποίο δεν ασπάζεται η Τρόικα η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι θα είναι μεγαλύτερη. Πιθανα η ύφεση θα είναι στο 7%-8% στο τέλος του χρόνου. Τον Μάιο, η ανεργία ήταν 24.5%  Τον Οκτώβριο, όταν χαθούν και οι θέσεις του Τουρισμού μπορεί να αντέξει η χώρα ανεργία πάνω από 30%; Αντίθετα τα μέτρα που προτείνονται   θα την στραγγαλίσουν ακόμη περισσότερο ενώ δραματικές θα είναι και οι συνέπειες για την κοινωνία.
 Όταν το τραπεζικό σύστημα είναι παγιδευμένο θα χρωστάει 40 δις σε κεφάλαια και 131 δις σε ρευστότητα ποιος πιστεύει ότι αυτή η χώρα μπορεί να διασωθεί;
Όταν οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 82,5 δις ευρώ ή 35%, ο κοινωνικός πλούτος μειώθηκε κατά 35% και θα συνεχίσει να μειώνεται ποιος πιστεύει ότι αυτή η χώρα μπορεί να διασωθεί;
Όταν οι τράπεζες δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια για τους αντικειμενικούς λόγους της εξαρτημένης ρευστότητας των 131 δις ευρώ ποιος πιστεύει ότι αυτή η χώρα μπορεί να διασωθεί; Υπάρχει ένας σοβαρός Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ότι οι πολιτικοί της Ελλάδος  μπορούν να διασώσουν την οικονομία;
Αυτό που μου επιβεβαίωσε όμως τους φόβους μου ήταν ένα άρθρο στην  (The Daily Telegraph, 02 Sep 2012) που αφορούσε το πετρέλαιο. Το άρθρο αναφέρονταν στην αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου στην Ρωσία η οποία κατά τον μήνα Αύγουστο ξεπέρασε για πρώτη φορά την παραγωγή της πρώην Σοβιετικής  Ένωσης. Το κείμενο λέει: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση της παραγωγής  έγινε γιατί οι εταιρείες πετρελαίου θέλουν να επωφεληθούν από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και την αναταραχή που θα δημιουργηθεί  από τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στους μήνες που έρχονται  (..from the impact of a mooted Greek withdrawal from the eurozone in the months to come.) Προχθές  το επανέλαβε και ο Γκόρντον Μπράουν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, επιπλέον η  Daily Telegraph αναφέρει γιατί  το σχέδιο Ντράγκι, (την απεριόριστη δηλαδή αγορά κρατικών ομολογων από την ΕΚΤ, με την εξαίρεση των Ελληνικών ομολόγων) διευκολύνει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μίας ελληνικής χρεοκοπίας κι εξόδου της από το ευρώ.
Τι συμβαίνει λοιπόν! Απλά είναι μια επιχείρηση συσκότισης, παραπλάνησης και εξαπάτησης έχει στηθεί εις βάρος της Ελλάδας.  Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε μια εικονική βελτίωση της πραγματικότητας. Το επόμενο διάστημα θα ακούσουμε πολλά καλά λόγια από Έλληνες και ξένους, να είστε όχι μόνο επιφυλακτικοί αλλά και καχύποπτοι. Δυστυχώς η χρεοκοπία θα έρθει όταν κανείς δεν θα την πιστεύει, όταν οι περισσότεροι θα έχουν ξεγελαστεί από την δήθεν ευφορία.
Και κάτι από την Ιστορία.
Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς επί πέντε συνεχή χρόνια απειλούσε ότι θα εισβάλει στην Αυστρία. Με διάφορα σήματα  απειλές, συγκεντρώσεις στρατευμάτων, επεισόδια «προάγγελε» την εισβολή. Οι Αυστριακοί θεωρούσαν την εισβολή επικείμενη και όλοι ήταν έτοιμοι να αντιδράσουν ανάλογα. Η εισβολή όμως αναβάλλονταν. Ακολουθούσε μια περίοδος ειρηνοφιλίας και εφησυχασμού. Όταν στο τέλος ήρθε πραγματικά η εισβολή η χιτλερική Γερμανία κατάλαβε την Αυστρία χωρίς να βρει καμιά αντίσταση.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Ας μην μας βρει οποιαδήποτε κατάσταση απροετοίμαστους.

ΑΠΟΜΟΧΛΕΥΣΗ η λέξη κλειδί για την κατανόηση της κρίσης.



Μια δύσκολη λέξη που θα μας συντροφεύει τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια. Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να ερμηνεύσω την λέξη η οποία ταυτόχρονα εξηγεί και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Το κείμενο δεν είναι πολιτικό, είναι ρεαλιστική οικονομική ανάλυση χωρίς παραμύθια.
Ο εύκολος δανεισμός λέγεται μόχλευση και χρησιμοποιείται για την αναθέρμανση της οικονομίας . Όταν ο δανεισμός είναι υπερβεί τα όρια και κινδυνεύει η οικονομία τότε ο περιορισμός των δανείων ονομάζεται υπομόχλευση  (deleverage στα αγγλικά).  Η απομόχλευση είναι άσχημη λέξη για να περιγράψουμε έναν δύσβατο δρόμο: εκείνον που οδηγεί στη μείωση του υπερβολικού χρέους μετά από μία πιστωτική φούσκα. Πρόκειται για ένα θέμα που πλέον είναι παγκόσμιο.
 Η μεγάλη αύξηση της μόχλευσης οδηγεί σε τεράστια χρηματοοικονομική κρίση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να  αναδιοργανώνει το χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι υπερχρεωμένοι ιδιώτες μειώνουν τις υποχρεώσεις τους περικόπτοντας τις δαπάνες τους, οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια. Η συνεπακόλουθη μείωση των δραστηριοτήτων και των κερδών ωθεί την κυβέρνηση σε τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία όμως, επίσης στηρίζουν την οικονομία. Τέλος, η οικονομία ανακάμπτει, με τη στήριξη των εξαγωγών και η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία συγκράτησης των δημοσίων δαπανών. Κατά συνέπεια, η προσωρινή αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων συμβάλλει στην προστασία της οικονομίας από την επιβαλλόμενη μείωση των δαπανών του ιδιωτικού τομέα.
Εναλλακτικά, θα είχαμε μεγάλη ύφεση κατά την οποία το χρέος θα μειωνόταν λόγω των μαζικών χρεοκοπιών και όχι γιατί αποπληρώνεται.
Δυστυχώς, ο δρόμος της ομαλής προσαρμογής είναι πιο χρονοβόρος. Εξαρτάται επίσης από την αξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να είναι κατά πολύ ισχυρότερη από την αξιοπιστία του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όχι όμως για την Ελλάδα, η οποία εξαναγκάζεται σε άγρια λιτότητα.
 «Η απομόχλευση γίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο που θα πρέπει να καταστεί σε όλους κατανοητός. Υπάρχουν τρεις τρόποι απομόχλευσης.
Λιτότητα Ακούμε πολλά για τη λιτότητα. Με άλλα λόγια: σφίξτε το ζωνάρι, ξοδέψτε λιγότερα, μειώστε τα χρέη σας. Όμως η λιτότητα προκαλεί μείωση των δαπανών και όταν εσύ ξοδεύεις λιγότερα, κάποιος κερδίζει λιγότερα και αυτό προκαλεί αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση. Η λιτότητα προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Δημιουργεί αποπληθωρισμό και πλήττει την ανάπτυξη.
Αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει ότι οι πιστωτές πληρώνονται λιγότερα ή πληρώνονται αργότερα από ό,τι περίμεναν ή με χαμηλότερα επιτόκια. Με άλλα λόγια, το συμβόλαιο σπάει. Το χρέος του ενός είναι τα λεφτά του άλλου, όταν όμως διαγράφεις το χρέος αυτός που περιμένει να πληρωθεί παίρνει λιγότερα ή και τίποτε, κάτι το οποίο έχει επίπτωση στην περιουσιακή του κατάσταση.
Τύπωμα χρήματος. Από την άλλη πλευρά, τυπικά τυπώνεις χρήμα όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν και το πράττεις γιατί δεν μπορείς να τα μειώσεις περισσότερο. Οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα και αγοράζουν συγκεκριμένα “πράγματα”, με αποτέλεσμα να στηρίζουν με ρευστότητα το σύστημα. Αυτή η τακτική προκαλεί πληθωρισμό αλλά ταυτόχρονα στηρίζει την οικονομία».
Ο  πληθωρισμός, που πολύ τον προπαγάνδισαν ως έμμεσο τρόπο ελάφρυνσης του χρέους, δεν θα βοηθήσει. Θα εκτίνασσε στα ύψη τις αποδόσεις, επιδεινώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και θα τραυμάτιζε θανάσιμα την όποια πιθανότητα ανάκαμψης. Και οι τίτλοι εκτός προϋπολογισμού, οι μεγαλύτερες δαπάνες που πρέπει να περικοπούν, είναι αφαιρουμένου του πληθωρισμού.
«Μια “ωραία” απομόχλευση καλύπτει τρεις επιλογές. Όταν χρησιμοποιείς ένα μέρος λιτότητας, ένα μέρος αναδιάρθρωσης χρέους και ένα μέρος τυπώματος χρήματος, αλλά με τη σωστή ποσότητα για το καθένα, τότε δεν έχεις άσχημα αποτελέσματα. Δεν προκαλείται υψηλός αποπληθωρισμός ή βαθιά ύφεση. Την ίδια στιγμή, η αναλογία χρέους προς εισόδημα υποχωρεί. Σε φυσιολογικές συνθήκες, μια χώρα πράττει αυτό που θεωρεί καλύτερο για τη σωτηρία της.
Η Ελλαδα
Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση απομόχλευσης .Η κεντρική τράπεζα δεν βρίσκεται στον έλεγχο της κυβέρνησης έτσι δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, δεν μπορεί να τυπώσει νόμισμα. Για το χρέος ευθύνεται η κυβέρνηση (είναι δημόσιο χρέος) και όχι οι ιδιώτες έτσι δεν έχει την δυνατότητα η προσωρινή αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ώστε να συμβάλλει στην προστασία της οικονομίας .Έγινε μερική αναδιάρθρωση του χρέους με το  PSI  αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Επιπλέον αντί η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να βοηθήσει  στην μείωση του χρέους, κερδοσκοπεί σε βάρος της Ελλάδος  πράγμα που δεν θα έκανε μια Ελληνική Κεντρική Τράπεζα (αγόρασε ομόλογα σε χαμηλή τιμή και τώρα ζητάει από την Ελλάδα να τα πληρώσει στην κανονική τιμή) έτσι το μόνο που έχει μείνει είναι η λιτότητα και η ύφεση. Έτσι  εξηγούνται και τα μέτρα που ζητάει η τρόικα από την Ελλάδα  Έτσι Ελλάδα έφτασε να εξαρτάται από τις αποφάσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Φυσικά η μόνη άλλη δυνατή λύση για την επιτάχυνση της απομόχλευσης είναι η χρεοκοπία.
Η Ευρώπη
 Η χρεοκοπία όμως είναι δίκοπο μαχαίρι  και στην Ευρώπη υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ποιος αναλαμβάνει ποια ρίσκα και δεν υπάρχει η κατάλληλη διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων. Η  ΕΚΤ και αρκετές τράπεζες απέκτησαν υψηλή έκθεση σε κρατικό χρέος. Οι τράπεζες έχουν επενδύσεις ύψους 20 τρισ. ευρώ και κεφάλαια λιγότερα από ένα τρισ. ευρώ. Είναι ισχυρά μοχλευμένες. Επίσης οι χώρες έχουν προβλήματα χρέους και ταυτόχρονα πρέπει να χρεωθούν περισσότερο. Οι τράπεζες είναι υπερμοχλευμένες και δεν μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους. Έτσι οι κυβερνήσεις δεν βρίσκουν αρκετούς αγοραστές για το χρέος τους. Η ζήτηση υποχωρεί καθώς οι αγοραστές δείχνουν –ορθώς– σκεπτικισμό. Ως εκ τούτου, οι κινήσεις της ΕΚΤ προκάλεσαν απλά παροδική αύξηση στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου; Οι τέσσερεις από τις επτά πιο πλούσιες  χώρες του κόσμου βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από το μεγάλο κραχ του 1930.  Μία πτώχευση που θα ξεκινούσε από την Ελλάδα θα οδηγούσε σε απίστευτο ντόμινο .

Η λύση
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη είναι ακριβώς το ίδιο που συνέβη στις ΗΠΑ το 1789. Το 1776 οι αποικίες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία. Δεν είχαμε μία χώρα. Είχαμε πολλά κράτη, τα οποία είχαν υπογράψει μια σειρά συνθηκών ανάλογη με τη Συνθήκη του Μάαστριχ. Ήταν ανεξάρτητα κράτη που είχαν προβλήματα χρέους και επέβαλαν δασμούς το ένα στο άλλο. Πέρασαν 13 χρόνια και το 1789 τα κράτη αυτά ενώθηκαν, εξέλεξαν μια κεντρική κυβέρνηση, κυρίως εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων χρέους που αντιμετώπιζαν. Υπήρξε συνταγματική ένωση και επιβολή κοινών φόρων. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να μειώσουν το χρέος τους και να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Υπήρχε η δυνατότητα κοινής φορολόγησης και ταυτόχρονα έκδοσης “κεντρικών” ομολόγων και κοινού δανεισμού. Η Ευρωζώνη  δεν έχει τη δυνατότητα  δανεισμού σαν ένα σύνολο. Δεν έχει κοινό, κεντρικό φορολογικό σύστημα και δεν έχει ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών. Είναι μια ένωση κρατών, τα οποία λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες που αυτά έχουν.
 Η Ευρώπη έχει φθάσει στο σημείο - καμπή. Πρέπει να αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει μια σταθερή κεντρική κυβέρνηση και θα την ενώνει κάτι περισσότερο από μια απλή συνθήκη. Θα πρέπει να δημιουργήσει μια κεντρική κυβέρνηση που θα μπορεί να μαζεύει φόρους και να εκδίδει ομόλογα, τα οποία θα “υποχρεώνουν” αλλά και θα “μοιράζονται” σε όλους. Το μεγάλο θέμα είναι πόσο πόνο θα αντέξει ακόμη η Ευρώπη πριν κατανοήσει ότι η δημιουργία μιας ομοσπονδίας είναι η μόνη σωτηρία.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ιούλιος 2012, Ο τέταρτος πιο θερμός μήνας από το 1880



Παγκοσμίως ο Ιούλιος του 2012 ήταν ο τέταρτος θερμότερος Ιούλιος από το 1880.με  θερμοκρασία μεγαλύτερη από την μέση θερμοκρασία του 20 αιώνα κατά 0,62 βαθμούς κελσίου. Θερμότερος Ιούλιος όλων των εποχών, ήταν ο Ιούλιος του 1998, (+0,71); Ενώ ψυχρότερος ο Ιούλιος του 1911.

Για το Βορείου ημισφαίριο ήταν η θερμότερη περίοδος όλων των εποχών. Η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,19 βαθμούς κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.
Οι εκπομπές καυσαερίων συνεχίζουν να είναι ανοδικές 394.49ppm τον Ιούλιο του 2012 σε σχέση 392,59 ppm τον Ιούλιο του 2012. Ο μέσος όρος του 2011 ήταν τα 391.57 και του 2010 389.78 ppm. Το όριο ασφαλείας  που είναι  τα 350 ppm έχει ξεπεραστεί το 1988 και πλησιάζουμε στο όριο συναγερμού που είναι τα 400 ppm. Το τραγικό είναι ότι σε τρία χρόνια με τέσσερα χρόνια θα φτάσουμε στο όριο του συναγερμού και κανένας δεν μιλάει για το πρόβλημα.

ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ



Ξεκίνησα να μετρώ τις βροχοπτώσεις, λίγο πριν την καταστροφική βροχή στην Μάκρη τον Αύγουστο του  2007. Η βροχόπτωση εκείνη την ημέρα ήταν πάνω από 120 χιλιοστά.
Αποφάσισα δε, να μετρώ την βροχόπτωση όχι με βάση τον ημερολογιακό χρόνο αλλά με βάση την περίοδο των βροχών έτσι η μέτρηση ξεκινάει κάθε Σεπτέμβριο και τελειώνει κάθε Αύγουστο. Αυτό δίνει καλύτερη εικόνα των ετήσιων βροχοπτώσεων.
Έτσι οι ετήσιες βροχοπτώσεις για αυτήν την χρονιά ήταν:
9/2011 - 8/2012    404 χιλιοστά
Τα προηγούμενα χρόνια :
9/2010 – 8/2011   454    χιλιοστά
9/2009 - 8/2010    699    χιλιοστά
9/2008 - 8/2009    351,5 χιλιοστά
9/2007 - 8/2008     396   χιλιοστά
Η μέση ετήσια βροχόπτωση των δεκαετιών 1960-1990 ήταν 550 χιλιοστά. Εκτός από την χρονιά 2009-10  παρατηρείτε πτώση των βροχοπτώσεων από 25-30% σε σχέση με αυτό του μέσου όρου.
Το χαρακτηριστικό αυτής της χρονιά είναι το άνυνδρο καλοκαίρι. Ξηρασία, ισχυροί βοριάδες, καύσωνες, συμπλήρωσαν το πρόβλημα. Η μεγάλη απειλή για τον τόπο μας από την κλιματικής αλλαγής είναι η ερημοποίηση, γι’ αυτό όμως το θέμα θα επανέλθω με άλλο κείμενο.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΜΙΑΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Greenland's ice sheet Photograph: Reuters
 
Αυτές οι δύο φωτογραφίες  των πάγων  της Γροιλανδίας έχουν ληφθεί από τους δορυφόρους της NASA με διαφορά τεσσάρων ημερών. Η πρώτη στις 8 Ιουλίου 2012 και η δεύτερη  στις 12 Ιουλίου 2012. Και αυτό που δείχνει είναι ένα τεράστιο ποσό των πάγων να λιώσει σε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καύσωνα  για την Αρκτική..

Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την χρωματική κωδικοποίηση. Περιοχές που επισημαίνονται με λευκό είναι μέρη όπου δεν υπάρχει τήξη στους επιφανειακών πάγων της Γροιλανδίας.
Στις περιοχές σε απαλό ροζ, καταγράφηκε τήξη μονο από έναν  δορυφόρο. Στις  περιοχές σε σκούρο ροζ, καταγράφηκε τήξη  από δύο ή και τρεις δορυφόρους.

Τι σημαίνει « επιφανειακή τήξη».  Η παγετώνες στην  Γροιλανδία δεν έχουν εξαφανιστεί.
Οι περιοχές με δύο μέτρα βάθος παγετώνα καταλαμβάνουν στην Γροιλανδία μια περιοχή έξι φορές  όσο είναι Βρετανία.
Κάθε καλοκαίρι,  μέρη της επιφάνειας αυτής της τεράστιας παγωμένο κόσμο λιώνουν. Ακόμα και λίμνες δημιουργούνται προσωρινά σε αυτήν την επιφάνεια. Προσωρινή λίμνες ακόμα και εμφανίζεται στην κορυφή της αρχαίας μάζας πάγου. Σύμφωνα με αυτές τις εικόνες, το 97% της επιφάνειας των παγετώνων της Γροιλανδίας έχουν λιώσει αυτό το μήνα.


Φέτος η Γροιλανδία έχει δοκιμαστεί από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στις 29 Μαΐου καταγράφηκε στο νότιο άκρο θερμοκρασία 24.8C, το οποίο είναι ένα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την περιοχήΟι ασυνήθιστα θερμές συνθήκες επικράτησαν για μεγάλο μέρος του Ιουνίου και σε Ιουλίου.
Η Δανική ιστοσελίδα του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, δείχνει  για την Γροιλανδία αύξηση της θερμοκρασίας  περίπου 2-4C υψηλότερα από το μέσο όρο της αναφοράς της περιόδου 1961-1990 και τους τρεις τελευταίους μήνες. Οι καταγραφές της θερμοκρασίας δείχνουν μέση άνοδο της θερμοκρασίας της Γροιλανδίας κατά 2.3C τα τελευταία 20 χρόνια, όταν η μέση άνοδος της θερμοκρασίας του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη είναι κατά 0,5οC.

Και στο παρελθόν - το 1889 είχαμε μια ασυνήθιστη τήξη, αυτό το είδος του θερμού καλοκαιριού προκαλεί ασυνήθιστες τήξης περίπου κάθε 150 χρόνια, αν όμως πρόκειται για τον φυσιολογικό κύκλο,

Όμως τα τελευταία έξι καλοκαίρια  έχουμε δει διαδοχικά ρεκόρ ζέστης και λιώσιμο των πάγων. Αυτό συμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις από διάφορες ανεξάρτητες μεθόδους που δείχνει μια σημαντική και επιταχυνόμενη απώλεια μάζας των 250 δισ. τόνους ανά έτος από το στρώμα πάγου κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου.
Παρόλο που δεν μπορούμε ακόμα αξιόπιστα να προβλέψουν  πώς το στρώμα πάγου θα αντιδράσει στη συνεχή υπερθέρμανση του πλανήτη, η γενική πρόγνωση δεν είναι καλή: περισσότερη ζεστασιά σημαίνει σαφώς πιο τήξης.
Αν όλοι οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί περισσότερο από επτά μέτρα. Αν και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να λειώσει ο πάγος στο σύνολό του, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό όμως οι πάγοι που λιώνουν θα προσθέσουν αρκετές δεκάδες εκατοστά στην παγκόσμια στάθμη της θάλασσας .
Αυτό θα κάνει πολλές παράκτιες κοινότητες πιο ευάλωτες στις πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από ανθρώπινη δράση είναι ανησυχητικά ορατές σε αυτές τις φωτογραφίες και το μήνυμα που δίνουν είναι ή αλλάζουμε ή πεθαίνουμε.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Τα τελευταία στοιχεία


Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την κατάσταση του κλίματος που παρατηρούμε στον πλανήτη. Τη χειρότερη ξηρασία σε μισό αιώνα βιώνουν  στις μεσο-δυτικές πολιτείες  ΗΠΑ .Οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι σόγια, το σιτάρι και - εκ των οποίων οι ΗΠΑ είναι σημαντικότερος εξαγωγέας παγκοσμίως -  ώθησαν την τιμή των δύο πρώτων στο υψηλότερη τιμή που είχαν ποτέ, και  το σιτάρι  να είναι για τέταρτη χρονιά στην υψηλότερη τιμή.
Στην Κίνα οι χειρότερες πλημμύρες  των τελευταίων 60 ετών. Ενώ στην Γροιλανδία αποκωλύθηκε παγόβουνο στο μέγεθος της Ελλάδας.
Ο Ιούνιος του 2012 είναι ο 4ος θερμότερος Ιούνιος  από το 1880
Ο μέρος όρος αύξησης της θερμοκρασίας για το βόρειο ημισφαίριο είναι (+1,3 βαθμούς Κελσίου.
Ήταν ό 36ος Ιούνιος από τους 328 που υπερέβησαν τον μέσο όρο του 20ου αιώνα . 

Παγκόσμια μέτρηση θερμοκρασίας

Θέση 

Μέτρηση

Μηνάς

Θερμοκρασία

(πάνω από το Μ.Ο του 20ου αιώνα)
Θερμότερος (στα 133 χρ)
 Ιούνιος 2012
 +0.63°C
 1η
 Θερμότερος (στα 133 χρ)
 Ιούνιος 2010
 +0.67°C
 1η
 Ψυχρότερος (στα 133 χρ)
 Ιούνιος 1911
 -0.44°C

Ο μέσος όρος της παγκόσμια θερμοκρασίας για τον Ιούνιο 1901-2000 ήταν 15.5 °C, ενώ η μέση θερμοκρασία του Ιουνίου του 2012 ήταν16.14 °C

Τα στοιχεία  για τις εκπομπές καυσαερίων είναι εντυπωσιακά.

Τον Ιούνιο του 2011 ήταν 393.68 ppm, τι Ιούνιο του 2012 395.77 ppm. Οι εκπομπές αυξήθηκαν κατα 2,09  ppm , όταν η αυξηση ανα χρόνο από το 1993-2002 ήταν κατά 1.51 ppm και την δεκαετεία 2003-2012 κατά 2.05ppm .

Οι εκπομπές καυσαερίων στον προ-βιομηχανική εποχή ήταν 280 ppm. Η υψηλότερη ποσοστό από την προ-βιομηχανική εποχή μέχρι και 2,1 εκατομμύρια χρόνια πριν  ήταν  300 Το ανωτερο ασφαλές  όριο σύμφωνα με τον J Hansen της ΝΑΣΑ είναι τα 350 ppm.
Η χρονιά με τις περισσότερες εκπομπές καυσαερίων ήταν το 1010. 36,8 δισεκατομμύρια μετρικών τόνων.
Τα στοιχεία προέρχονται από τους οργανισμούς National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), National Climate Data Center (NCDC)  Mauna Loa Observatory USA.