Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ή Το Χρονικό ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου



Μετά από τρεις αποτυχίες, η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στην τελευταία σύνοδος την προηγούμενη εβδομάδας στην Ντόχα, γράφθηκε η τελευταία πράξη της καταστροφής του παγκόσμιου κλίματος. Ο economist χαρακτήρισε την σύνοδο σαν «Θέατρο του παραλόγου».

Για μια εβδομάδα εκατοντάδες πολιτικοί, περιβαλλοντολόγοι, και δημοσιογράφοι πήγαν στην Ντόχα του Κατάρ και το μόνο που κατάφεραν είναι να επιβαρύνουν το περιβάλλον της χώρας με τις μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίων ανά άτομο στον Κόσμο. Αυτό δε, που αποφασίστηκε είναι πέρα για πέρα εξωφρενικό. Η απόφαση λέει ότι: Οι χώρες θα διαπραγματευθούν μέχρι το 2015 για θα πάρουν αποφάσεις που θα εφαρμοστούν το 2020. Δηλαδή, το μόνο που αποφάσισαν είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για να διαπραγματευθούν το καθεστώς των εκπομπών καυσαερίων που θα ισχύουν μετά το 2020. Η σύνοδος στην Ντόχα ήταν μια καταστροφή, όπου φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν με τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών, καταδικάζοντας ουσιαστικά τους ίδιους τους πολίτες τους στην κλιματική κρίση.

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στην Ντόχα είναι η δέκατη-όγδοη και η τέταρτη από μια σειρά αποτυχημένων διασκέψεων στην Κοπεγχάγη, στο Κανκούν και στο  Ντέρμπαν .Η σύνοδος στην Ντόχα όμως ήταν η πιο  σημαντική για το περιβάλλον γιατί ουσιαστικά λήγει αυτόν τον Δεκέμβριο η συμφωνία του Κιότο. Ακόμα και στην δεύτερη περίοδο της συμφωνίας του Κιότο με την αποχώρηση της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά υπήρχε ένα σύστημα χρηματοδότησης που βοηθούσε τις φτωχές χώρες να πληρώσουν το κόστος από τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό τώρα τελειώνει.  Έτσι από το 2013 μέχρι το 2020 δεν θα υπάρχει ενδιάμεση συμφωνία για τις εκπομπές των καυσαερίων. Ακόμα και στην αποτυχημένη σύνοδο στην Κοπεγχάγη το 2009, οι δύο μεγαλύτερες χώρες στις εκπομπές καυσαερίων οι ΗΠΑ και οι Κίνα είχαν υποσχεθεί να μειώσουν τις εκπομπές, από δω και πέρα δεν θα ισχύει καμιά συμφωνία. Το χειρότερο είναι ότι καμία χώρα δεν έχει προβεί σε σημαντικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως είχε γίνει στην Κοπεγχάγη. Η πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), η οποία δημοσιεύθηκε την παραμονή της διάσκεψης της Ντόχα, είναι ανησυχητική. Το 2012 εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανήλθαν σε 50 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό είναι 20% περισσότερο από ό, τι  ήταν το 2000 και περίπου 14% πάνω από τις εκπομπές, όπου πρέπει να έχουμε για να φτάσουμε τον στόχο των 2 ° C το 2020. Αν οι εκπομπές δεν μειωθούν, το UNEP υπολογίζει, ότι θα φθάσουν σε 58 γιγατόνους το 2020. Ξεπερνώντας κατά 14 γιγατόνους το όριο. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεόνασμα, που ισοδυναμεί με τις συνολικές σημερινές  εκπομπές της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Στην Κοπεγχάγη, κάποιες χώρες είχαν δώσει υποσχέσεις  για μείωση των εκπομπών υπ’ όρους. Η Βραζιλία είχε ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τους κατά 36,1% μέχρι το 2020? Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε μια μείωση κατά 30% κάτω από τα επίπεδα του 1990. Αν οι χώρες εκπλήρωναν κατά  το ελάχιστο αυτούς τους φιλόδοξος αριθμούς, η UNEP υπολόγιζε ότι θα είχαμε μεγάλη διαφορά στις εκπομπές. Ακόμα και οι μισές εκπομπές να επιτυγχάνονταν  θα μπορούσε να διατηρηθεί το επίπεδο της θερμοκρασίας σε μια άνοδο κάτω από το όριο των 2 ° C το 2020.
Μετά τα αποτελέσματα της συνόδου στην Ντόχα,  οι εκπομπές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και  η ταχύτητα των αλλαγών στο κλίμα θα επιταχυνθεί.
Αρκετές πρόσφατες εκθέσεις φαίνεται να εγκαταλείψουν την ελπίδα της διατήρησης αυτού του ορίου2 ° C . Αντ 'αυτού, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται τι ο κόσμος θα μπορούσε να μοιάζει αν ήταν 4 ° C ή 6 ° C θερμότερος. Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας από το Ινστιτούτο Ερευνών Potsdam για τις Κλιματικές Επιπτώσεις δίνει μια άσχημη εικόνα. Οι ωκεανοί, λέει η μελέτη, θα αυξηθεί κατά 0,5-1 μέτρα από το 2100, θα κατέστρεψει τις παράκτιες πόλεις σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό στην Ανατολική και τη Νότια Ασία. Τα τρία τέταρτα των τροπικών δασών θα μπορούσε να καταστραφούν, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στην Ινδονησία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, προσθέτοντας περαιτέρω στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι σοδειές θα μειωθούν συνολικά και οι ξηρασίες θα γίνουν πιο συχνές και σοβαρές "
Η ανθρώπινη ανοησία θριαμβευτικά αναγνωρίζει το πρόβλημα και αδιαφορεί για το αποτέλεσμα. Δυστυχώς το κόστος θα το πληρώσουμε όλοι και πολύ σύντομα.
Υ.Γ: Η αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον φαίνεται και από την εκπροσώπηση που είχε η χώρα μας στην Ντόχα. Δεν συμμετείχε κανένας υπουργός, βουλευτής, γραμματέας. Εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ένας πρέσβης. Επιπλέον για την φτωχή εκπροσώπηση και την έλλειψη πρωτοβουλιών  κανένας αντιπολιτευόμενος δεν διαμαρτυρήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: