Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΜΙΑΣ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Greenland's ice sheet Photograph: Reuters
 
Αυτές οι δύο φωτογραφίες  των πάγων  της Γροιλανδίας έχουν ληφθεί από τους δορυφόρους της NASA με διαφορά τεσσάρων ημερών. Η πρώτη στις 8 Ιουλίου 2012 και η δεύτερη  στις 12 Ιουλίου 2012. Και αυτό που δείχνει είναι ένα τεράστιο ποσό των πάγων να λιώσει σε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καύσωνα  για την Αρκτική..

Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την χρωματική κωδικοποίηση. Περιοχές που επισημαίνονται με λευκό είναι μέρη όπου δεν υπάρχει τήξη στους επιφανειακών πάγων της Γροιλανδίας.
Στις περιοχές σε απαλό ροζ, καταγράφηκε τήξη μονο από έναν  δορυφόρο. Στις  περιοχές σε σκούρο ροζ, καταγράφηκε τήξη  από δύο ή και τρεις δορυφόρους.

Τι σημαίνει « επιφανειακή τήξη».  Η παγετώνες στην  Γροιλανδία δεν έχουν εξαφανιστεί.
Οι περιοχές με δύο μέτρα βάθος παγετώνα καταλαμβάνουν στην Γροιλανδία μια περιοχή έξι φορές  όσο είναι Βρετανία.
Κάθε καλοκαίρι,  μέρη της επιφάνειας αυτής της τεράστιας παγωμένο κόσμο λιώνουν. Ακόμα και λίμνες δημιουργούνται προσωρινά σε αυτήν την επιφάνεια. Προσωρινή λίμνες ακόμα και εμφανίζεται στην κορυφή της αρχαίας μάζας πάγου. Σύμφωνα με αυτές τις εικόνες, το 97% της επιφάνειας των παγετώνων της Γροιλανδίας έχουν λιώσει αυτό το μήνα.


Φέτος η Γροιλανδία έχει δοκιμαστεί από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στις 29 Μαΐου καταγράφηκε στο νότιο άκρο θερμοκρασία 24.8C, το οποίο είναι ένα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την περιοχήΟι ασυνήθιστα θερμές συνθήκες επικράτησαν για μεγάλο μέρος του Ιουνίου και σε Ιουλίου.
Η Δανική ιστοσελίδα του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, δείχνει  για την Γροιλανδία αύξηση της θερμοκρασίας  περίπου 2-4C υψηλότερα από το μέσο όρο της αναφοράς της περιόδου 1961-1990 και τους τρεις τελευταίους μήνες. Οι καταγραφές της θερμοκρασίας δείχνουν μέση άνοδο της θερμοκρασίας της Γροιλανδίας κατά 2.3C τα τελευταία 20 χρόνια, όταν η μέση άνοδος της θερμοκρασίας του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη είναι κατά 0,5οC.

Και στο παρελθόν - το 1889 είχαμε μια ασυνήθιστη τήξη, αυτό το είδος του θερμού καλοκαιριού προκαλεί ασυνήθιστες τήξης περίπου κάθε 150 χρόνια, αν όμως πρόκειται για τον φυσιολογικό κύκλο,

Όμως τα τελευταία έξι καλοκαίρια  έχουμε δει διαδοχικά ρεκόρ ζέστης και λιώσιμο των πάγων. Αυτό συμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις από διάφορες ανεξάρτητες μεθόδους που δείχνει μια σημαντική και επιταχυνόμενη απώλεια μάζας των 250 δισ. τόνους ανά έτος από το στρώμα πάγου κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου.
Παρόλο που δεν μπορούμε ακόμα αξιόπιστα να προβλέψουν  πώς το στρώμα πάγου θα αντιδράσει στη συνεχή υπερθέρμανση του πλανήτη, η γενική πρόγνωση δεν είναι καλή: περισσότερη ζεστασιά σημαίνει σαφώς πιο τήξης.
Αν όλοι οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί περισσότερο από επτά μέτρα. Αν και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να λειώσει ο πάγος στο σύνολό του, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό όμως οι πάγοι που λιώνουν θα προσθέσουν αρκετές δεκάδες εκατοστά στην παγκόσμια στάθμη της θάλασσας .
Αυτό θα κάνει πολλές παράκτιες κοινότητες πιο ευάλωτες στις πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από ανθρώπινη δράση είναι ανησυχητικά ορατές σε αυτές τις φωτογραφίες και το μήνυμα που δίνουν είναι ή αλλάζουμε ή πεθαίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: