Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Νέες αναφορές για την υπερθέρμανση του πλανήτη

F.T.com
4 Μαρτίου 2010
Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης είναι ισχυρότερα από αυτά που έχει προβλέψει η διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (IPPC) του ΟΗΕ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχουν εκδοθεί μετά την σύνοδο της Κοπεγχάγης.
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα υπο την ηγεσία του U.K Met Office ανέλυσε πάνω από 100 πρόσφατες επιστημονικές εργασίες για την ενημέρωση τηε αναφοράς του IPPC που έγινε το 2007.
Η αναφορά δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Willey Interdisciplinary Reviews: Climate Change και σε αυτήν αναφέρονται νέα «δακτυλικά αποτυπώματα» της ανθρώπινης λειτουργίας πάνω στον πλανήτη και τα οποία δεν είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη αναφορά αλλά τώρα όμως το αποτελέσματα τους είναι ξεκάθαρα.
Ένα από αυτά είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο στην Ανταρκτική.
Υπάρχουν επίσης νέα στοιχεία για τους ωκεανούς το οποίο έχει πολλές συνέπειες. Οι υποτροπικές περιοχές του Ατλαντικού γίνονται πιο αλμυρές. Μια νέα αύξηση της αλατότητας θα προξενήσει αλλαγή των ρευμάτων των ωκεανών.
Ένα άλλο αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών αυξάνει την εξάτμιση, που οδηγεί σε περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα και την αλλαγή των βροχοπτώσεων.
«Το σύνολο του κύκλο του νερού αλλάζει» δήλωσε ο Scott. Οι υγρές περιοχές έχουν την τάση να είναι πιο βροχερές και οι ξηρές περιοχές να γίνονται ξηρότερες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό σημαίνει λιγότερες βροχοπτώσεις στις τροπικές περιοχές και περισσότερες βροχές σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη
Η αναθεώρηση αυτή βασίζεται σε μια σύγκριση των επιπτώσεων στο κλίμα που συμβαίνουν από τις ενέργειες του άνθρωπου σε σχέση με τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την ηλιακή ακτινοβολία ή τις φυσικές διακυμάνσεις.
Μια άλλη ξεχωριστή μελέτη από ρώσους και αμερικάνους επιστήμονες που δημοσιεύεται στη journal Science, δείχνει ότι το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, διαφεύγει από τον βυθό του Αρκτικού Ωκεανού γρηγορότερα από ότι είχε υπολογιστεί λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: