Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η διεθνή αρθρογραφία επιμένει και οι αποδείξεις ποια δείχνουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της μεγάλης αύξησης της τιμής πετρελαίου θα μας οδηγήσει σε μια νέα διεθνή ύφεση τα επόμενα χρόνια.
Η κορύφωση της ζήτησης του πετρελαίου έρχεται και αυτό δεν είναι καλό νέο.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Πιθανά, δεν θα μπορείτε να το θυμηθείτε, αλλά στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 (στην περίοδο της κρίσης των εταιρειών dot.com) η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει τα 12 δολάρια και στο τέλος της δεκαετίας το καλοκαίρι του 2008 έφτασε τα 147 δολάρια. Φυσικά θα αναρωτιέστε γιατί συνέβη αυτό.
Όταν το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο του 2008 οι πετρελαιάδες γνώριζαν ότι θα μπούμε σε μπελάδες. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ήδη τετραπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, και δεν είχαν βάλει νέες πηγές σε παραγωγή. Η παραγωγή βρίσκονταν στα 74 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η περίπτωση να βρεθούμε σε κοντά στην κορύφωση της παραγωγής πλησίαζε.
Εξέχοντες επιστήμονες των πετρελαίων προέβλεψαν όταν θα αυξάνονται τιμές θα μας οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης. Στην πραγματικότητα όμως στην προηγούμενη κρίση μόνο το 15% οφείλεται σε μείωση της ζήτησης σε βενζίνη. Το άλλο 85% χάθηκε από τον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα όπως καύσιμα αεριωθούμενων, αποστάγματα, φωτιστικό πετρέλαιο, πρώτες ύλες πετροχημικών, λιπαντικά, κεριά, άσφαλτο και διάφορα άλλα προϊόντα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές φθάνουν καθημερινά ότι η νέα ενεργειακή κρίση φθάνει συντομότερα. Οι πιο πρόσφατες λένε τα εξής:
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να διπλασιάσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία που μπορεί να φθάσουν και τα 866 000 βαρέλια ημερησίως. Οι δε ποσότητες που παράγονται μέσα στην Ινδία φέτος θα φτάσουν στα ανώτερα επίπεδά τους. Αν υπολογίσουμε και την αύξηση των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 11-12% και σήμερα ανέρχονται στα 1 εκατομμύριο βαρέλια τότε η πίεση στην παραγωγική ικανότητα της χώρας θα αγγίξει τα ανώτατα όριά της.
Επιπλέον στην Κίνα, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και με συνολική αύξηση την προηγούμενη χρονιά κατά 83%.
Το Reuters ανέφερε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού PEMEX είχε ζημιές 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση της παραγωγής πετρελαίου και τα αντίστοιχα κέρδη από την διύλιση η εταιρεία οδηγείται στην καταστροφή. Έτσι ποσότητες που υπολογίζονταν ότι θα είναι διαθέσιμες τα επόμενα χρόνια όχι μόνο μειώνονται αλλά και διαθέσιμα κεφάλαια για έρευνα αδυνατούν οι εταιρείες να διαθέσουν.
Σε μία νέα μελέτη, επιστήμονες από το Κουβέιτ με επικεφαλής τον Ibrahim Nashawi χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις τάσεις της παραγωγής 47 μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η παγκόσμια συμβατική παραγωγή αργού πετρελαίου θα κορυφωθεί το 2014 σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Καθώς φτάνουμε κοντά στην κορύφωση της παραγωγής κάποια στιγμή μεταξύ του 2012 που είχα αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα και του 2014 σύμφωνα με την τελευταία μελέτη ή ακόμα και την πρόβλεψη του Branson για το 2015 η κατάσταση στις ανεπτυγμένες χώρες θα γίνεται ακόμα πιο αφόρητη.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τα προβλήματα αρχικά παρουσιάστηκαν στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας της Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί η χρηματοοικονομικοί κολοσσοί να ‘δοκιμάζουν’ την Ελλάδα αλλά ας δούμε τι συμβαίνει στις Η.Π.Α. Εκεί τυπώνουν δολάρια με απίστευτους ρυθμούς με αυτόν τον τρόπο η Fed έχει αγοράσει 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους πέρυσι.
Οι χώρες που ακολούθησαν ήταν χώρες που δεν παράγουν ενέργεια και έχουν ευάλωτες οικονομίες. Χώρες που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα θα είναι οι χώρες που από παραγωγές έγιναν εισαγωγής όπως η Βρετανία.
Πολύ απλά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου το 2008 οδήγησε σε συρρίκνωση τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Τα 147 δολάρια το βαρέλι (Ιούνιος 2008)έχουν προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
Η συνταγή που προωθείται για τις χώρες που χρωστάνε πολλά όπως η Ελλάδα και εφαρμόστηκε σε Λετονία Ουγγαρία κλπ. είναι ‘μέτρα λιτότητας’. Η θεωρία λέει ότι μια περίοδος λιτότητας θα σταματήσει την αιμορραγία και θα επανέλθει η οικονομία με την οικονομική ανάκαμψη.
Αν δεν αντιμετωπιστεί όμως το θέμα της ενέργειας και αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με χρηματοοικονομικά μέτρα τότε αυτό θα μας φέρει πιο κοντά σε μεγαλύτερη κρίση. Είναι σαν να οδηγούμαστε σε έναν αργό στραγγαλισμό.
Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Μετά πτώση της τιμή στα 30 δολάρια το βαρέλι και ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση μετά το 1930 η τιμή επανήλθε στα 80 δολάρια το βαρέλι αντί να έχει τιμή περίπου στα 15 δολάρια το βαρέλι. Αυτό συνέβη εξ αιτίας της ζήτησης
Τις τελευταίες δεκαετίες σαν ανθρωπότητα το μοντέλο ανάπτυξης (παραγωγή προϊόντων και βιομηχανία) βασίζονταν στην φθηνή ενέργεια. Με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου οι τομείς των χρηματοοικονομικών, των ασφαλειών και των ακινήτων είναι αυτοί που βρίσκονται αέρα γιατί τα χρήματα μεταφέρθηκαν στην αγορά της ενέργειας. Η ενέργεια είναι το μόνο πραγματικό νόμισμα. Η αξία κάθε νομίσματος μέχρι τώρα βασίζονταν στην φθηνή ενέργεια. Κάτι που δείχνει να αγνοείται ή να αποκρύπτεται ηθελημένα.
Από δω και πέρα, στην παγκόσμια οικονομία όταν η προσφορά δεν θα μπορεί να καλύπτει την ζήτηση, οι τιμές θα εκτοξεύονται, θα ακολουθεί ύφεση και συρρίκνωση των οικονομιών και όταν θα ξεκινάει η ανάκαμψη στο σημείο που η προσφορά δεν θα καλύπτει την ζήτηση θα συμβαίνει το ίδιο. Μόνο που κάθε φορά το σημείο αυτό θα είναι χαμηλότερα. Στις αποδυναμωμένες οικονομίες της Ευρώπης ακόμα και η τιμή των 100 δολαρίων θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες οικονομικές ζημιές.
Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ελλειμματικοί κρατικοί ισολογισμοί και πληθωριστικές πιέσεις θα πιέζουν για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου.
Η απάντηση είναι μόνο μία η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την οργάνωση των υποδομών ώστε να έχουμε υψηλές αποδόσεις και τα χρήματα που δίνονται για την αγορά ενέργειας δεν θα χάνονται.
Χωρίς την φθηνή ενέργεια για να τροφοδοτηθεί το συσσωρευμένο χρέος, η λιτότητα θα γίνει καθημερινή πραγματικότητα και δεν θα είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση. Η πραγματικότητα είναι ότι η ζωή μας οδηγείται σιγά σε υποβάθμιση γιατί όλοι οι εισαγωγείς πετρελαίου σταδιακά θα γίνονται φτωχότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: