Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η ΚΙΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Η Ελλάδα είναι η πιο εξαρτημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το πετρέλαιο, τοποθετούνται συνεχώς εμπόδια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχουν γίνει επενδύσεις για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, καρκινοβατούν προσπάθειες για βιομάζα και βιοκαύσιμα. Τι γίνεται όμως στην άλλη πλευρά της γης.
Η Κίνα, επίσημα πια, έχει γίνει ο μεγαλύτερος ‘παίκτης’ στην ενέργεια παγκοσμίως.
Η δυναμική της φαίνεται από τα παρακάτω στοιχεία: Η Κίνα προσθέτει κάθε χρόνο 100 gigawatts στην ενεργειακό δυναμικό της, όσο δηλαδή παράγει η Γερμανία στο σύνολό της. Το 2008, το 85% της ζήτησης του παγκόσμιου λιθάνθρακα χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα και πρόσφατα ξεπέρασε τις Η.Π.Α. και βρίσκεται την πρώτη θέση των εκπομπών καυσαερίου στον πλανήτη. Το 2009 έγινε η πρώτη χώρα στην αγορά των αυτοκινήτων αγοράζοντας 13,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Η κινέζικη κυβέρνηση ανησυχώντας για το πρόβλημα της βιωσιμότητας τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησε να βελτιώσει τον τρόπο παραγωγής της ενέργειας κατασκευάζοντας «καθαρά» εργοστάσια λιγνίτη και κλείνοντας τα ρυπογόνα. Πάνω όμως από όλα αυτά Κίνα έγινε κι σημαντικός «παίκτης» και στην παγκόσμια αγορά στην τεχνολογία της ανανεώσιμης ενέργειας. Το ένα τρίτο όλων των φωτοβολταϊκών ου παράγονται παγκοσμίως είναι από κινέζικα εργοστάσια αφήνοντας την Γερμανία και την Ιαπωνία πίσω. Το 60% των ηλιακών θερμοσιφώνων που τοποθετούνται στον κόσμο γίνεται στην Κίνα και μάλιστα ανήκουν στην καλύτερη ποιότητα. Το 2004 οι ηλιακοί θερμοσίφωνες στην Κίνα κάλυπταν 60 εκατομμύρια τ.μ. και μέχρι το 2008 υπερδιπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τα 130 εκατομμύρια τ.μ. Το 2005 είχε τοποθετημένα μόνο 1,2 GW ανεμογεννήτριες, τρία χρόνια όμως αργότερα έφτασε να έχει 12,2 GW δηλαδή δεκαπλάσια.
Η Κίνα επίσης είναι ο ηγέτης και στα υδροηλεκτρικά. Το 75% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτεται από αυτά. Το ένα τρίτο από τα υδροηλεκτρικά προέρχεται από μικρά υδροηλεκτρικά έργα των οποίων η παραγωγική ικανότητα έχει αυξηθεί από 8 σε 51 GW το 2008. Στην επαρχία της Κίνας 300 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια από τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα οποία κατασκευάστηκαν από έναν οργανισμό για την ανακατασκευή της κινέζικης επαρχίας.
Η βιομάζα επίσης με την μορφή pellets έχει προωθηθεί, αντικαθιστώντας 146 εκατομμύρια σόμπες που έκαιγαν κάρβουνο. Από αυτό σώθηκαν 100 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι λιγνίτη. Άλλα 30 εκατομμύρια νοικοκυριά χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα. Η παραγωγική δυνατότητα των βιοκαυσίμων είναι εκπληκτική. Η κοπριά από τα βοοειδή παράγει 1100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους και περίπου 270 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι άχυρο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.
Η Κίνα επίσης πειραματίζεται με το γλυκό σόργο, το οποίο είναι η βάση για την παραγωγή αιθανόλης που χρησιμοποιείται στις μεταφορές σε συνδυασμό με ταπιόκα και ζαχαροκάλαμα.
Με τους μέχρι τώρα ρυθμούς ανάπτυξης η Κίνα μπορεί να παράγει το 45-50% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: