Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Σε 5 χρόνια η κρίση του πετρελαίου

Αυτό που προβάλλεται έντονα από τα μέσα ενημέρωσης και αγωνίζονται οι οικολογικές οργανώσεις είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό όμως που η κοινωνία αγνοεί η κρίση του πετρελαίου που έρχεται. Δυστυχώς όμως αυτή αποσιωπείται και από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν προειδοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Όταν πλησίαζε η πιστωτική κρίση, οι πληροφορίες ήταν περιορισμένες και μόνο λίγοι οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές ήταν διορατικοί στο να προβλέψουν την κρίση. Σήμερα όμως αυτές προειδοποιήσεις είναι έντονες και δεν προέρχονται από «εκκεντρικούς» οικολόγους αλλά από επιχειρηματίες όπως ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin), ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα στο BBC News έκανε σκληρή κριτική στη Βρετανική κυβέρνηση για το ότι δεν κάνει τίποτα για να αποφευχθεί η κρίση του πετρελαίου.

Και επιμένει "Governments need to urgently, urgently wake up," οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να ξυπνήσουν. (http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8508323.stm)

Στην Βρετανία οι εταιρείες Arup, architects Foster and Partners, Scottish and Southern Energy, Solar Century and Stagecoach, και Virgin δημιούργησαν μια ομάδα που αναλύει τα στοιχεία και δημιουργεί προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης του πετρελαίου. Την προηγούμενη εβδομάδα αυτή η ομάδα με επικεφαλή τον Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον δημοσίευσε την δεύτερη ανάλυσή της και μ’ αυτήν προειδοποιεί την Βρετανική κυβέρνηση ότι είναι απροετοίμαστη για την έλλειψη του πετρελαίου και την αστάθεια των τιμών που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αν οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, η ζήτηση σε πετρέλαιο θα περάσει την προσφορά. Η International Energy Agency προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στα 86,5 εκατομμύρια bpd ημερησίως τo 2010 με ρυθμό αύξησης 1,8% τον χρόνο. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί όπως και πετρελαϊκές εταιρείες προβλέπουν ότι η παραγωγικές δυνατότητες όλων των πηγών πετρελαίου της γης δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 95 εκατομμύρια bpd. Αυτό λογικά θα συμβεί τα απόμενα πέντε χρόνια. Όπως προειδοποιεί ο Ian Marchant, διευθύνων σύμβουλος της Scottish and Southern Energy « Οι ημέρες του φθηνού και άφθονου πετρελαίου είναι παρελθόν»

Αν αυτά συμβαίνουν στην Βρετανία, μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα, τι θα πρέπει άραγε να συμβεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, την πιο εξαρτημένη χώρα από το πετρέλαιο στην Ευρώπη;

Δυστυχώς το θέμα αγνοείται ή αποκρύπτεται συστηματικά.

Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας αν το πετρέλαιο θα ξεπεράσει το προηγούμενο μεγαλύτερη τιμή των 147 δολαρίων το βαρέλι;

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων. Αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις σε εξαγωγές και εισαγωγές και τις εταιρείες μεταφορών, και την ναυτιλία και τον κατασκευαστικό τομέα.

Θα αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων . Η γεωργία είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο είτε με την χρήση των αγροτικών μηχανημάτων είτε με την χρήση των λιπασμάτων.

Θα αυξηθούν το κόστος του ρεύματος (στα ψιλά γράμματα πέρασε διάταξη νόμου για την ρήτρα πετρελαίου που ψηφίστηκε στην Βουλή), και θέρμανσης των νοικοκυριών. Αυτοί δε που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας και αυτά που βρίσκονται στα αστικά κέντρα.

Η κρίση του πετρελαίου θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία σε σύγκριση με την πιστωτική κρίση. Πάρα πολλές χώρες θα πτωχεύσουν. Χώρες που δεν παράγουν πετρέλαιο όπως η χώρα μας θα είναι έρμαια της διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει για πολλές δεκαετίες. Η απεξάρτηση από το πετρέλαιο θα πρέπει να είναι η αρχή στην οποία θα πρέπει να βασιστεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση για το μέλλον της χώρας.

Η ενημέρωση και η συνειδητοποίηση του προβλήματος όμως είναι η αρχή που πρέπει να γίνει άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: