Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012



Ανακοινωθήκαν τα επίσημα στοιχεία για το έτος 2012 για τις εκπομπές καυσαερίων του πλανήτη και την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Το 2012 η μέση ετήσια συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα (παρατηρητήριο Mauna Loa) είναι 393,84 (ppm). Το 2011 μέσος όρος είναι 391,65 ppm.
Για την τελευταία δεκαετία (2003-2012) η μέση ετήσια αύξηση είναι 2,1 ppm ανά έτος. Ο μέσος όρος για την προηγούμενη δεκαετία (1993-2002) είναι 1,7 ppm ανά έτος.  Από την αρχή του 1958 οι ακρίβεις μετρήσεις του CO2 στην ατμόσφαιρα, δείχνουν ότι η μέση ετήσια συγκέντρωση του CO2 αυξάνετε κάθε χρόνο. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία η θερμοκρασία της γης συνεχίζει να αυξάνετε σταθερά.

Ψυχρότερες περιοχές, περισσότερο από το μέσο όρο σε μεγάλο μέρος της Ευρ-ασίας, δυτικός Καναδάς, και την Αλάσκα.  Θερμότερες περιοχές πάνω από το μέσο όρο ήταν η Ανατολική Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, η νότια Ασία, η Αυστραλία, και η νότια Γροιλανδία. Υψηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν στη νότια Βραζιλία, τα μέρη της βορειοδυτικής Αυστραλίας, και ορισμένες περιοχές κοντά στον ισημερινό. Η μέση θερμοκρασία του Δεκεμβρίου ήταν περισσότερο από 5 ° C (9 ° F) πάνω του μέσου όρου σε τμήμα της νοτιοανατολικής Γροιλανδία.

Και μια μέτρηση που θα πρέπει να λαμβάνουμε από δω και πέρα υπόψη είναι ο Παγκόσμια πληθυσμός Στις 07/01/13  ο πληθυσμός της γης ήταν 7,095,217,980 άνθρωποι. Μέσα σε 15 μήνες ο πληθυσμός της γης αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια. Δηλαδή προστεθήκαν στην γη 10 Ελλάδες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν τροφή και ενεργεία και παράλληλα η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να μην αυξήσει  τις παγκόσμιες εκπομπές των καυσαερίων ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αυτό το σημειώνω για να αντιληφθούμε ότι ό στόχος της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς είναι πολύ δύσκολος.

Ο λόρδος Nicholas Stern σε συνέντευξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δήλωσε ότι: «Υποτίμησα την κλιματική αλλαγή τα πράγματα είναι πολύ-πολύ χειρότερα Ο πλανήτης και η ατμόσφαιρα φαίνεται να απορροφούν λιγότερο άνθρακα από ό, τι αναμενόταν, και οι εκπομπές αυξάνονται αρκετά έντονα. Μερικά από τα αποτελέσματα έρχονται πιο γρήγορα από ό, τι νομίζαμε τότε». Η έκθεση Stern, που δημοσιεύθηκε το 2006, ανέφερε σε μια πιθανότητα 75% ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά δύο έως τρεις βαθμούς μακροχρόνια. Τώρα πιστεύει ότι είμαστε στον δρόμο για τους τέσσερεις βαθμούς. "Αυτό είναι τόσο επικίνδυνο που πρέπει να μας κάνει να δράσουμε αποφασιστικά. Είναι σαν να θέλουμε να παίξουν ρωσική ρουλέτα με δύο σφαίρες ή μία; Οι κίνδυνοι για πολλούς ανθρώπους είναι  θέμα ζωής και θανάτου."

Στο θέμα, ήρθαν να προστεθούν και τα σχόλια του Jim Yong Kim, του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, επίσης στο Νταβός, ο οποίος έδωσε μια σοβαρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο συγκρούσεων στις περιοχές φυσικών πόρων αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των τεσσάρων βαθμών.
"Θα υπάρξουν πόλεμοι για το νερό και τρόφιμα παντού», και όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε να κάνει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προτεραιότητα της πενταετούς θητείας του. Επιπλέον επισήμανε ότι οι μεγαλουπόλεις είναι υπεύθυνες για το 60 - 70% των παγκόσμιων εκπομπών και εκεί θα πρέπει να δοθεί η μάχη για τις εκπομπές καυσαερίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: