Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Και όμως ο εφιάλτης του ακριβού πετρελαίου παραμένει

Το ξέρω ακούγεται παράλογο όταν η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι και την οικονομική κρίση να μαστίζει τον δυτικό κόσμο, κάποιος να μιλάει για την επιστροφή της τιμής του πετρελαίου στις προηγούμενες υψηλές τιμές.
Η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει καθησυχάσει τον κόσμο, η πλειονότητα των οποίων πιστεύει ότι η τιμή των 147 δολάρια το βαρέλι αποτελούσε ένα χρηματιστηριακό παιχνίδί και πέρασε και λόγω της οικονομικής κρίσης έχει υποβαθμιστεί αυτό το πρόβλημα.
Ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν πολλά και συνεχίζουν να ‘κρούουν τον κώδωνα’ του κινδύνου για τη σοβαρή έλλειψη σε ενέργεια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σταχυολογώντας το διεθνή τύπο διαπιστώνει κανείς ότι τον περασμένο Δεκέμβριο επιτροπή βουλευτών του Βρετανικού Κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι η Βρετανία κινδυνεύει από σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία θα έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Λόγω της οικονομικής κρίσης σταμάτησαν τα επενδυτικά σχέδια του κλάδου της ενέργειας.
Στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 οι Financial Times φιλοξενούν δήλωση του Christophe de Margerie διευθύνοντας συμβούλου της Γαλλικής TOTAL, ο οποίος λέει ότι ο πλανήτης ποτέ δεν θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερα από 89 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Το 2008 ο πλανήτης καταναλώνει 84 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Ο κύριος Margerie συνηγορεί ανοιχτά υπέρ της διατήρησης των επενδύσεων, αντί να επαναληφθούν τα λάθη των προηγούμενων κύκλων, με μειώσεις του κόστους που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί η βιομηχανία να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση όταν οι οικονομίες ανακάμψουν.
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Telegraph στις 23 Φεβρουαρίου του 2009 : Οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα με τα προβλήματα τροφοδοσίας που θα δημιουργηθούν στην αγορά, όταν η ζήτηση αυξηθεί την επόμενη χρονιά.
Αναλυτικά η εφημερίδα αναφέρει:
Την μεγαλύτερη ανησυχία όμως για τα αποθέματα και το σταμάτημα των επενδύσεων των πετρελαιοπηγών εκφράζει ο Nabuo Tanaka εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνής Αρχής Ενέργειας (International Energy Authority) (IEA), ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το σταμάτημα των επενδύσεων λόγω της οικονομικής ύφεσης.
‘Αυτό το διάστημα η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης’ είπε. ‘Αλλά η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και όταν η ανάκαμψη έρθει μετά το 2010, είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια ακόμη σοβαρή κρίση προμήθειας πετρελαίου, αν δεν επενδυθούν κεφάλαια.’ Επιπλέον προειδοποίησε ότι λόγω της ύφεσης έχουν επηρεαστεί και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια και αυτό πιθανά να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο μέλλον.
Ο κύριος Tanaka μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο είπε ότι περιμένει αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αν συνυπολογίσουμε τους δύο αριθμούς τους Κου Margerie και του κου Tanaka τότε σε 5 χρόνια η παγκόσμια παραγωγή οριακά θα καλύπτει τη ζήτηση και μια πολεμική διαμάχη ή ένας τυφώνας θα μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.
Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το άρθρο της Gardian με τίτλο «When the oil run out?» και αφορά την αναφορά ενός άλλου οργανισμού του Διεθνούς Γραφείου Ενέργειας (International Energy Agency) και τη συνέντευξη που έδωσε ο διευθυντής του Fatih Birol.
Σ’ αυτό το άρθρο ο Robert L.Hirsch αναλυτής του US Department of Energy λέει ότι δέκα χρόνια μετά την κορύφωση της παραγωγής, οι ποσότητες υγρών καυσίμων που θα αντλούνται θα μειώνονται συνεχώς. Και συνεχίζει: ‘για να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή πρέπει να αρχίσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής 20 χρόνια πριν την κορύφωση της παραγωγής’. Αν αυτό το προσθέσουμε στους προηγούμενους αριθμούς και με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει τίποτα όπως αναφέρει και η εφημερίδα, ‘we’re in deep doobah” (είμαστε σε χονδρό λούκι).
Τι αναφέρει η αναφορά του 2007 της IE .Agency; ‘Προβλέπει μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις υπάρχουσες πετρελαιοπηγές κατά 3,7% τον χρόνο και με προσωρινή κρίση στην παραγωγή πετρελαίου το 2015 η οποία όμως με σημαντικές επενδύσεις θα μπορεί να ξεπεραστεί’. Αλλά στην τελευταία αναφορά για το 2008 ο ρυθμός μείωσης αυξάνεται σε 6,7% έτσι το κενό που θα π΄ρεπει να καλυφθεί είναι ακόμα μεγαλύτερο’. Το ερώτημα φυσικά είναι με τη μείωση των επενδύσεων λόγω της ύφεσης σε νέα κοιτάσματα, πόσο μεγάλο το πρόβλημα θα είναι όταν δεν θα μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση;
Στην αναφορά του 2008 αναφέρεται ότι αν και η συνολική παραγωγή του πετρελαίου δεν θα μειωθεί, η παραγωγή του συμβατικού (conventional) πετρελαίου θα μειωθεί γρηγορότερα από την περίοδο που είχε υπολογιστεί. Πώς μεταφράζεται αυτό; Το συμβατικό πετρέλαιο αντλείται εύκολα , δεν χρειάζεται μεγάλη επεξεργασία, δηλαδή είναι φθηνό. Ο δημοσιογράφος πιέζοντας τον Fatih Birol για απαντήσεις, είπε ‘ Όσο αφορά τις χώρες εκτός-OPEC περιμένουμε ότι σε 3με 4 χρόνια η παραγωγή θα πλατειάσει και μετά θα αρχίσει να πέφτει. Όσον αφορά την παγκόσμια εικόνα, υποθέτουμε ότι επενδύοντας σε βάθος χρόνου η παραγωγή συμβατικού πετρελαίου θα συνεχιστεί, αλλά και αυτό περιμένουμε να πλατειάσει γύρω στο 2020, το οποίο φυσικά δεν είναι καλό νέο από την πλευρά των προμηθευτών πετρελαίου.’ Ο Birol επιπλέον συμπληρώνει ότι χρειαζόμαστε μια «παγκόσμια ενεργειακή επανάσταση» για να αποφύγουμε την πετρελαϊκή κρίση και τη περιβαλλοντολογική καταστροφή που θα φέρει η μαζική παραγωγή μη-συμβατικού πετρελαίου όπως το μίγμα άμμου με πίσσα του Καναδά. Και όταν τον πίεσε ο δημοσιογράφος για τις θέσεις της IE .Agency ο Κος Birol προσέθεσε «και στο παρελθόν τονίσαμε ότι κάποια μέρα το πετρέλαιο θα τελειώσει. Πότέ δεν είπαμε ότι έχουμε πετρέλαιο για εκατοντάδες χρόνια, αλλά αυτό που είπαμε αυτή την χρονιά είναι ότι ο ρυθμός μείωσης είναι μεγαλύτερος από το παρελθόν. Για όποιον θέλει να διαβάσει το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κου Birol. μπορεί να το δει στο www.modiot.com
Με την προηγούμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου επανήλθαν και τα σενάρια για την πυρηνική ενέργεια και τις υποσχέσεις για πλήρη αντικατάσταση των συμβατικών μορφών ενέργειας από ανανεώσιμες χωρίς κραδασμούς. Ένα άρθρο στους TIMESONLINE στις 29 Νοεμβρίου του2008
αναφέρει ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν όλες οι επενδύσεις για 237 νέους αντιδραστήρες τα επόμενα 21 χρόνια γιατί πολύ απλά το εργοστάσιο που κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παράγονται μονοπωλιακά στο νησί Hokkaido της Ιαπωνίας γιατί απαιτείται ένα ειδικό σιδηρο-μετάλλευμα που υπάρχει στο νησί. Μέχρι σήμερα η εταιρεία Japan Steel Works μπορούσε να παράγει 4 αντιδραστήρες το χρόνο. Ακόμα και αν επενδύσουν μεγάλα ποσά η παραγωγή αντιδραστήρων δεν θα ξεπεράσει τους 8. Αυτό όμως είναι πολύ μακριά από τη ζήτηση για αντιδραστήρες. Το ίδιο πρόβλήμα θα αντιμετωπίσουν και οι ανεμογεννήτριες καθώς η παραγωγή κιβωτίων ταχυτήτων στην Κίνα και ρουλεμάν στην Γερμανία, τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανεμογεννήτριας δεν επαρκούν για να γίνουν τα πάρκα για τα οποία μιλάνε οι κυβερνήσεις. Τα αποθέματα φθάνουν για δύο ακόμα χρόνια. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε και με τις μπαταρίες λιθίου. Η ζήτηση αυξάνεται κατά 25% και αν η αυτοκινητοβιομηχανία αρχίσει να παράγει μαζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αδύνατο να καλυφθεί η ζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: