Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

NA ΚΛΕΙΣEΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ, αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Εγώ το βράδυ του Σαββάτου, 28 Μαρτίου, στις 20:30 θα κλείσω τα φώτα. Αυτό όμως είναι αρκετό;
Αν μετά τις 9.30 συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ενέργεια με τους ίδιους ρυθμούς άδικος ο κόπος. Αν δεν απαιτήσουμε από την πολιτική ηγεσία (Ελληνική και Ευρωπαϊκή) να πάρει μέτρα άδικος ο κόπος. Το γνωρίζω όλοι είμαστε ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος, Ταυτόχρονα όμως είμαστε και αυτοί που προκαλούμε αυτήν την κατάσταση.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν η κατάσταση την τελευταία χρονιά να είναι δραματικά. Η Ένωση των Αμερικάνων στις 14 Φεβρουαρίου 2009 ανακοίνωσε ότι τη κατάσταση είναι χειρότερη από το χειρότερο σενάριο που έχει κάνει η Διακυβερνητική επιτροπή του Ο.Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή.
Οι εκπομπές καυσαερίων αυξάνονταν κάθε χρόνο κατά 0.9% μέχρι το 1990 αλλά μετά το 2000 αυξάνονται με ρυθμό 3.5% κάθε χρόνο.
Το ρίσκο που παίρνουμε με την κλιματική αλλαγή είναι στην κατηγορία των « υψηλού ρίσκου επενδύσεων», συνεχίζοντας να το αγνοούμε, θα μας φέρει σε μια κρίση πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αυτό, σύμφωνα με την διακυβερνητική επιτροπή του Ο.Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, θα μας οδηγήσει σε μεγάλες ανομβρίες, πλημμύρες, βίαιες καταιγίδες, τυφώνες και καύσωνες. Για την Ελλάδα οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου καλές: ξηρασία, πλημμύρες πυρκαγιές και ζεστές νύχτες θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Πριν μερικές μέρες παρουσιάστηκε έκθεση επιστημόνων ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει με διπλάσια ταχύτητα. Οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές απειλούν με εκτοπισμό εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους καθώς στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αναμένεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο προκαλώντας τη βύθιση των παράκτιων πόλεων και των μικρών νησιών. Πεδινές παράκτιες χώρες με αυξανόμενο πληθυσμό –όπως το Μπαγκλαντές, η Βιρμανία και η Αίγυπτος– θα δουν μεγάλα τμήματα της επιφάνειάς τους να καλύπτονται με νερό, ενώ νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το χάρτη.Oι θάλασσες μετατρέπονται σε όξινες με τόσο γρήγορους ρυθμούς που σε λίγες μόνο δεκαετίες θα δημιουργηθούν στη Γη συνθήκες αντίστοιχες με αυτές την εποχή των δεινοσαύρων, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες σε έκθεση του πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Τα πορίσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου για τις κλιματικές αλλαγές που θα ξεκινά σήμερα τις εργασίες της στην Κοπεγχάγη
Ήδη ακραία καιρικά φαινόμενα παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το 2008 ήταν η πιο καταστροφική χρονιά από φυσικές καταστροφές σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Munich Re Group Οι επιπτώσεις στις υποδομές των χωρών θα είναι τεράστιες και για να αντιληφθείτε το οικονομικό μέγεθος σας αναφέρω ότι οι πλημμύρες του 2007 στην Μεγάλη Βρετανία προξένησαν ζημιές αξίας 3 δισεκατομμυρίων Στερλινών σύμφωνα με την ένωση των ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας χωρίς να περιλαμβάνεται σ’ αυτό οι επιπλέον ζημιές στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού και το χτύπημα που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις.
Με την τελευταία οικονομική κρίση, οι ποσότητες πετρελαίου που καταναλώνονται παγκοσμίως έχουν μειωθεί, το διοξείδιο του άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της αυξημένης χρήσης άνθρακα κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΟΙΡΟΙ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η Ελλάδα σύμφωνα με το United Nations Population Fund (2002) βρίσκεται στη δέκατη θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους -κατά κεφαλήν- καταναλωτές πετρελαίου Και επειδή αυτό δεν το καταναλώνουμε διασχίζοντας ή μεταφέροντας προϊόντα στις τεράστιες εκτάσεις της χώρας μας, είναι μάλλον προφανές πως αυτή η υπερβολική ποσότητα έχει να κάνει με την ενεργειακή σπατάλη. Όταν μάλιστα στη σχετική λίστα η Ελλάδα είναι μπροστά από χώρες με βιομηχανική παράδοση όπως η Ιταλία, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία, τότε το πρόβλημα φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο.
Την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 148 χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση «Living Planet 2008» της WWF που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει -μεταξύ άλλων-η έκθεση οι Έλληνες χρειάζονται 3 πλανήτες για να διατηρήσουν τον σημερινό τρόπο ζωής τους, καθώς το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο «ενεργειακό μας αποτύπωμα» δηλαδή στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια.

ΑΣ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα είναι ο τρόπος ζωής μας. Το μέγεθος αυτής της υπέρβασης όμως πρέπει να είναι τεράστιο. Ας μην μείνουμε στα συνθήματα και την ανησυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: