Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΑΝΕΚΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ CO2 Νέες μελέτες μειώνουν τα όριο

Hansen’s New Number and What It Tells Us Solar Today Nov/Dec 2008
By Chuck Kutscher

Είναι ο επικεφαλής μηχανικός και Διευθυντής του Thermal System Group στο Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Colorado το μάθημα ‘Λύσεις για την κλιματική αλλαγή’.


Αν τα 350 ppm είναι το ανεκτό όριο του διοξειδίου του άνθρακα τότε πρέπει να αλλάξουμε πορεία αμέσως τώρα.

Στον κόσμο των επιστημόνων του κλίματος το όνομα του Hansen ξεχωρίζει. Είναι ο Διευθυντής του ινστιτούτου διαστημικών σπουδών Goddard (Goddard Institute for Space Studies) της NASA. Ο Ralph Cicerone, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών (Η.Π.Α) έχει πει για τον Hansen. «Δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιον ο οποίος μπορεί να είναι καλύτερος από τον Hansen. Μπορεί να διαφωνήσει κανείς και να πει ότι υπάρχουν ακόμα 2-3 ακόμα καλοί αλλά αυτήν την στιγμή δεν μου έρχεται κανένας στο μυαλό.» Όταν το Time Magazine δημοσίευσε τους πιο 100 πιο σημαντικούς επιστήμονες που μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο, ο Hansen ήταν ο ένας από αυτούς, ενώ ο Al Gore έγραψε την βιογραφία του.

Ο Hansen δημιούργησε την φήμη του την δεκαετία του 70 όταν δημιούργησε μοντέλα για το κλίμα της γης. Έγινε διάσημος όταν καταθέτοντας το κογκρέσο όταν το 1988 ότι ήταν 99% σίγουρος ότι οι εκπομπές των ορυκτών καυσίμων θα βάλλουν την γη σε μια μακρά περίοδο αύξησης της θερμοκρασίας. Ήταν η ομάδα του που προέβλεψε επακριβώς ότι την μικρή περίοδο της παγκόσμιας ψύξης σαν αποτέλεσμα της έκρηξης του Πινατούμπο το 1991. Όταν άρχισε να μιλά για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την είχε είδε καταγράψει ήταν μπροστά από την εποχή του. Έτσι είναι ευκολονόητο, γιατί όταν ο Hansen μιλάει, οι άνθρωποι ακούμε με μεγάλη προσοχή.

Τα τελευταία χρόνια τον Hansen τον διακατείχε μια νευρικότητα για τους περιορισμούς που τον έβαζαν οι δυνατότητες των computer. Έτσι άλλαξε την πορεία των ερευνών του και από την μελέτη της κλιματολογικής ιστορίας της γης (την παλαιοντολογική εποχή) με το να αναλύσει και να καταλάβει πώς η γη αντιδρά στις αλλαγές, όπως αυτή των αερίων του θερμοκηπίου όταν βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Κανένα άλλο από τα ευρήματα του Hansen δεν προκάλεσε τέτοιο σάλο, όταν μίλησε σε μια γεμάτη αίθουσα στο San Francisco στις 13 Δεκεμβρίου του 2007, στην ετήσια σύνοδο της Ένωσης των Γεωφυσικών. Ο Hansen έφερε ένα νέο σημαντικό ανώτερο όριο για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πάνω από το οποίο, η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή θα συμβεί. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός είναι σας παραθέτω περιληπτικά τα γεγονότα.

Μελέτες σε παγιδευμένες φούσκες αέρα στον πάγο της Ανταρκτικής, δείχνουν τα περασμένα 800,000 χρόνια, η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην γη κυμαίνονταν μεταξύ 150 και 300 ppm (parts per million) σε κάθε κύκλο των 100.000 ετών περίπου. Πριν την έναρξη της εποχής της καύσης των ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο ο αριθμός αυτός ήταν 288ppm. Τώρα ο αριθμός αυτός είναι 387 ppm. Για αρκετά χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν το επίπεδο τα 550 ppm, αριθμό διπλάσιο του προβιομηχανικού αριθμού σαν το όριο για το επικίνδυνο όριο. Τα τελευταία χρόνια, με το γρήγορο λιώσιμο των πάγων και άλλων εμφανών αλλαγών λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του Hansen, το αναθεώρησαν στο επίπεδο των 450 ppm Έτσι μπορείτε να φανταστείτε την αντίδραση του κοινού όταν ο Hansen ανακοίνωσε, ότι οι τελευταίες μελέτες του, που βασίζονται στα παλαιο-κλιματικά δεδομένα, τον οδήγησαν να συμπεράνει ότι μόνον αν το διοξείδιο του άνθρακα μείνει κάτω από τα 350 ppm (37 ppm κάτω από τα σημερινά επίπεδα), δεν θα λιώσουν εντελώς οι πάγοι, πράγμα το οποίο θα φέρει την καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι φωνές στην αίθουσα έρχονταν από όλα τα σημεία. Κάποιοι συμμετέχοντες, απέρριψαν τους αριθμούς του Hansen, λέγοντας ότι ήδη έχουμε περάσει αυτά τα επίπεδα, και εάν το δεχθούμε αυτό, είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε. Άλλοι προσδιόριζαν τον αριθμό σαν ένα νέο στόχο, και τον Bill McKibben να δημιουργεί ένα wedside το 350.org.(Για τον ίδιο τον Hansen αυτή η αντίδραση ήταν στενάχωρη γιατί ο αριθμός που ανέφερε ήταν κατά προσέγγιση.)

Γιατί 350 και τι αυτό υποδηλώνει. Όταν το διοξείδιο του άνθρακα προστίθεται στην ατμόσφαιρα όχι μόνον αυξάνει την θερμοκρασία της γης παγιδεύοντας την ηλιακή ακτινοβολία, άλλα επίσης ενεργοποιεί έναν αριθμό μηχανισμών που ενισχύουν την θέρμανση. Ο στόχος των 450ppm, μετράει μόνο τους ‘γρήγορους’ μηχανισμούς όπως την επιπλέον εξάτμιση που η θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να κρατήσει (Οι υδρατμοί είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου) και το λιώσιμο των πάγων της θάλασσας. Αλλά υπάρχουν και ‘αργοί’ μηχανισμοί. Όταν συρρικνώνονται οι πάγοι στην γη, μειώνουν την αντανάκλαση του πλανήτη και επιπλέον επιτρέπουν την απελευθέρωση ποσοτήτων άνθρακα από το λιώσιμο των παγωμένων εδαφών μετά την μακροχρόνια παγίδευσή τους σ’ αυτά. Όταν ο Hansen μελέτησε στοιχεία θερμών περιόδων στην γη και συμπέρανε ότι οι ‘αργοί’ μηχανισμοί, θα λιώσουν τους πάγους, αν το διοξείδιο του άνθρακα παραμείνει πάνω από τα 350 ppm για μια συγκεκριμένη περίοδο.
Αλλά πόση είναι αυτή η χρονική περίοδος στην οποία θα λιώσουν οι πάγοι; Ο Hansen δεν γνωρίζει, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός που λιώνουν οι πάγοι στην Γροιλανδία και στην Ανταρκτική, το οποίο δείχνει ότι οι ‘αργοί’ μηχανισμοί ίσως εργάζονται γρηγορότερα από αυτό που πιστεύαμε παλαιότερα. Ο Hansen πιστεύει ότι αν περιορίσουμε την κορύφωση του διοξειδίου του άνθρακα στα επίπεδα των 400-425 ppm στο κοντινό μέλλον, τότε είναι πιθανόν να επιστρέψουμε πίσω στα 350 ppm μέσα στον αιώνα. Έτσι η θερμική αδράνεια των ωκεανών και των στρωμάτων πάγου μπορεί να κερδίσουν χρόνο για να αντισταθούμε στην προσωρινή αύξηση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα αυξάνει σε μέγεθος κατά 2 ppm τον χρόνο ( αυτό σημαίνει ότι θα ανεβούμε σε επίπεδο σε επτά χρόνια) τότε είναι σε όλους κατανοητό ότι δραστικά μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Ποια είναι οι οδηγίες του Hansen για την ενέργεια. Υποστηρίζει ότι πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στην κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας λιγνίτη (εκτός αν βρούνε κάποια μέθοδο αποθήκευση της διοξειδίου του άνθρακα και θα πρέπει οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις να κλείσουν μέχρι το 2030. Να απαγορευθεί η μετατροπή του λιγνίτη σε υγρά καύσιμα, όπως και άλλων μη συμβατικών ορυκτών καυσίμων κάνοντας στροφή σε πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, υιοθετώντας εξελιγμένες τεχνικές αγροτικής παραγωγής και αναδάσωσης.
Φυσικά μπορεί ο Hansen μπορεί να κάνει λάθος. Ίσως μπορεί να μην χρειαστεί να επιστρέψουμε πίσω στα 350 ppm. Αλλά η ιστορία μας διδάσκει, ότι στοιχηματίζοντας εναντίον του Hansen είναι μεγάλο ρίσκο και τα κέρδη δεν θα είναι μεγάλα,

Δεν υπάρχουν σχόλια: