Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ; Αυτό δεν είναι τίποτα

Financial Crisis! That’s nothing
The coming energy crisis is going to draft the financial crisis, says the head of Shell: if only he were wrong
Bibi van der Zee
Guardian.co.uk, Thursday November 25 2008 10.53 GTM


Οικονομική Κρίση; Αυτό δεν είναι τίποτα.
Η επερχόμενη ενεργειακή κρίση, θα καταστήσει ασήμαντη αυτήν την οικονομική κρίση λέει ο επικεφαλής της Shell: μακάρι να έκανε λάθος.


Γιατί όλοι μιλάνε για όλα εκτός από το διαφαινόμενο κενό της ενέργειας;
Τα νέα είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εποχή του κάρβουνου και αυτό δεν είναι έκπληξη για κάποιον που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας σ’ αυτή τη χώρα ή παγκόσμια.
Η απλή αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια αξιοθρήνητη θέση, λόγω μιας αναποφάσιστης κυβέρνησης. Σε λίγα χρόνια κάποια από τα γερασμένα πυρηνικά εργοστάσια και μονάδες καύσης λιθάνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ κοντά να κλείσουν και δεν έχει δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους (με πράσινη ή συμβατική μορφή). Πολύ περισσότερο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ενέργεια από πηγές με χαμηλές εκπομπές καυσαερίων μια και τα επίπεδα ανεβαίνουν συνεχώς στην ατμόσφαιρα.
Ναι, στα γλυκά όνειρα η κυβέρνηση, ονειρεύεται ότι θα εφοδιαστούμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας από τον άνεμο στο ανοιχτό πέλαγος μέχρι το 2020. Άλλες χώρες επίσης εργάζονται σκληρά, όσο μπορούν περισσότερο, να βρουν λύσεις στο πρόβλημα, αλλά εμείς πολλά από αυτά δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα.
Εν το μεταξύ, ο επικεφαλής της Shell, Jeroen van der Veer προειδοποίησε την Ομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας την Δευτέρα (24/11) ότι «καλύτερα να επιταχύνουμε, αλλιώς τα φώτα θα σβήσουν. Απαιτείται να καταλάβουμε την ανάγκη του κατεπείγοντος». Ο van der Veer σημείωσε ότι η οικονομική κρίση θα είναι το πρόβλημα για μερικά χρόνια, αλλά η διεκδίκηση της ενέργεια θα είναι το πρόβλημα για τουλάχιστον 50 χρόνια.
Είπε στο κοινό ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τρεις σκληρές αλήθειες. Πρώτον, ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί από τα 6 στα 9 δισεκατομμύρια στις επόμενες δεκαετίες και όλοι αυτοί θα ζητήσουν ηλεκτρισμό και μεταφορές.
Δεύτερον, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι ικανά να καλύψουν τη ζήτηση, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν καιρώ θα παίξουν το δικό τους ρόλο αλλά είναι μακριά το μέλλον αυτήν την στιγμή.
Και τρίτον, τα επίπεδα του CO2 θα αυξηθούν σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από αυτές που συνιστούν οι επιστήμονες.
Η τελευταία δε γνώμη είναι ιδιαίτερα στενάχωρη, αυτή δηλαδή η οποία δίνεται από επιστήμονες όπως ο James Hansen της NASA, ο οποίος πιστεύει ότι τα συνιστούμενα επίπεδα είναι ήδη υψηλά . Και εάν αυτή η λίστα δείχνει τα πράγματα γκρίζα, αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι το πρόσωπο που τα λέει: όχι κάποιος ιδεαλιστής οικολόγος αλλά ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους κολοσσούς ενέργειας στον κόσμο.
Στην Shell έχουν σχεδιάσει δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο το αποκαλούν Scramble το οποίο υποθέτει ότι όλες οι κυβερνήσεις θα υπερβάλουν εαυτόν. Και το δεύτερο Blueprint και ελπίζει ότι θα υπάρξει μια μεγάλη αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο και ότι ο κόσμος θα εργαστεί μαζί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον θα εργάζονται μαζί για την κάμψη της καμπύλης του CO2, με σκοπό να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για την μείωση του άνθρακα, αλλά ο van der Veer, με την ρεαλιστική ολλανδική συμπεριφορά του, αρνείται να δει τις εύκολες λύσεις και επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ότι το μέλλον θα είναι σκληρό.

Αυτό η Shell το κάνει για να ακούγεται το πρόβλημα άσχημα και να μας απομακρύνει από τα τεράστια κέρδη της και την απόσυρση από σημαντικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην χώρα; Προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να ξεκινήσουν την εξόρυξη, αυτού που αποκαλεί ο van der Veer ‘unconventional’ (μη συμβατικό) πετρέλαιο όπως το μίγμα πίσσας-άμμου στον Καναδά; Μακάρι να… (έκανε λάθος).
Η ενεργειακή κρίση που έρχεται, θα κάνει την οικονομική κρίση να μοιάζει με μια μικρή κραυγή. Είναι ο Gordon Brown έτοιμος γι ‘αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: