Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

H ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ του ΧΡΥΣΟΚΑΝΘΑΡΟΥ (chrysomelidae)


Φέτος δέχθηκα μεγάλη επίθεση από Χρυσοκάνθαρους  αρχικά στα οπορωφόρα μου (αχλαδιές) και αργότερα στο αμπέλι. ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ  ανακάλυψα μια φθηνή μέθοδο Φθηνή και πολύ αποτελεσματική.
Καταπολεμώ τον δάκο στις Ελιές μου με δακοπαγίδες. Μια ξεχασμένη δακοπαγίδα δίπλα σε μια αχλαδιά στις αρχές Μαΐου γέμισε χρυσοκάνθαρους, αυτό με οδήγησε στο να τοποθετήσω περισσότερες παγίδες και στα υπόλοιπα οπορωφόρα  και στο αμπέλι. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό γέμισαν όλες χρυσοκάνθαρους.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο «η τέχνη της Αμπελουργίας» ο Παναγιώτης Τσέτουρας …Εχθροί, ΧΡΥΣΟΚΑΝΘΑΡΟΣ  Τα ενήλικα έντομα που έχουν μήκος 12-16 χιλιοστά, με χρώμα πράσινο λαμπρό, σπανιότερα χρυσίζον κυανό προκαλούν καταστροφή στο έλασμα των φύλλων εκτός από τα κεντρικά νεύρα. Προκαλούν επίσης ζημιά στα σταφύλια μετά το γυάλισμα, την περίοδο της ωρίμανσης. Μετά την εμφάνιση του χρυσοκάνθαρου ακολουθεί η όξινη σήψη. Η καταπολέμηση της γίνεται με κατάλληλα εντομοκτόνα. ….
Οι παγίδες είναι κατασκευασμένες από πλαστικά μπουκάλια νερού 1,1/2 λίτρων. Στο κέντρο του μπουκαλιού έχω τοποθετήσει  δύο  σωλήνες από μαύρο πλαστικό διαμέτρου 2 εκ. (από σωλήνες σταγονιδίων) οι οποίες λειτουργούν σαν είσοδοι των εντόμων στο μπουκάλι. Για την προσέλκυση των εντόμων χρησιμοποιώ διαλυμα θειικής αμμωνίας 2% ή φθηνή   ανθρακούχα πορτοκαλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: