Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Άμεση ανάγκη για δράση

Αυτό που θα διαβάσετε δεν είναι ένα φυσιολογικό άρθρο μιας εφημερίδας. Είναι μια προειδοποίηση. Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε μέσα σε ένα πλοίο το οποίο μπάζει νερό, τι θα κάνατε; Όλοι μαζί θα προσπαθούσατε να βγάλετε το νερό που μπαίνει από τις τρύπες και να κλείσετε τις τρύπες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα. Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και εάν δεν βοηθήσει ο καθένας μας να αδειάσουμε το νερό και να κλείσουμε τις τρύπες θα πνιγούμε όλοι μαζί. Αυτό που βλέπω είναι ότι μέχρι τώρα οι περισσότεροι από μας ή σφυρίζουμε αδιάφορα όταν φωνές μας ζητάνε να βοηθήσουμε στο άδειασμα των νερών ή ανοίγουμε μεγαλύτερες τρύπες. Μ’ αυτό το κείμενο απλά τραβάω τον συναγερμό του πλοίου και σας λέω ανοιχτά ότι πνιγόμαστε και δεν υπάρχει η πιθανότητα να σωθούμε εάν δεν βοηθήσουν όλοι.
Οφείλετε όχι μόνο να βοηθήσετε αλλά και να ενημερώσετε τους φίλους σας και τους γνωστούς σας για το πρόβλημα. Είναι ανάγκη να καταλάβουν όλοι το πρόβλημα και να συμβάλουν στην λύση του.
Θα μου πείτε ότι: όλα αυτά είναι αμπελοφιλοσοφίες ή πρόκειται να συμβούν στο μακρινό μέλλον. Μετρώντας όμως τις βροχοπτώσεις στην περιοχή μας τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οι βροχοπτώσεις του 2008 είναι στο 60% των βροχοπτώσεων του 2004 και στο 45% των βροχοπτώσεων του μέσου όρου των δεκαετιών του 1960-1990. Η ερημοποίηση είναι ο κίνδυνος που αναφέρουν οι επιστήμονες για την περιοχή μας και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται.
Επιπόλαια και εγώ αντιμετώπισα το άρθρο του Brain Walsh στο περιοδικό ΤΙΜΕ (24 Μαρτίου 2008) όταν ξεκινούσε με τα εξής «Πρόκειται να σας πω κάτι που ίσως δεν θα έπρεπε: ίσως να μην μπορούμε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό την προηγούμενη χρονιά έλιωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, κατά πάσα πιθανότητα μπορεί η περίοδος χωρίς πάγους το καλοκαίρι να έρθει γρηγορότερα, μάλλον το 2013, δεκαετίες νωρίτερα από αυτό που προέβλεπαν καιρικά μοντέλα . Πρέπει να συγκρατήσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές καυσαερίων αμέσως τώρα, αλλά πολύ περισσότερο από αυτό που υπογράφθηκε πριν μια δεκαετία στο Πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο ο κόσμος έχει παντελώς αποτύχει να εφαρμόσει.».
Αλλά τώρα έχω τις πληροφορίες τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας και οι οποίες αν σας μοιάζουν για υπερβολικές ανατρέξτε εκεί που τις βρήκα ερευνήστε τες, μην τις αγνοήσετε.

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι γνωστό. Η γενική άποψη είναι ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εμφανιστεί μετά το 2050 και δεν θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο προσδιορισμός του κινδύνου έχει γίνει από το Intergovernmental Panel on Climate Change (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) μια επιτροπή που έχει δημιουργήσει ο Ο.Η.Ε. Το κρίσιμο σημείο που έχει ορίσει η επιτροπή είναι η αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας της γης να μην περάσει τους 2οC βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής. Αν ξεπεράσουμε αυτή τη θερμοκρασία τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τη ζωή πάνω στη γη. Θα αλλάξει η κίνηση των ωκεανών, η κίνηση των ανέμων και οι βροχοπτώσεις. Άνοδο του μέσου όρου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς σε τοπικό επίπεδο όπως η Γροιλανδία θα σήμαινε αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας κατά 2,7οC με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα.
Αυτό που προκαλεί την αλλαγή του κλίματος είναι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα μαζί με άλλα έξι αέρια που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο του Κιότο δεν επιτρέπουν την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας και την αναστρέφουν ξανά στη γη. Αυτή η διαδικασία αυξάνει τη θερμοκρασία της γης..
Στο χώρο της επιστήμης υπήρχαν παλαιότερα διαφορετικά σενάρια για τα όρια συγκέντρωσης αερίων ρύπων ώστε αυτά να γίνουν επικίνδυνα για το κλίμα . Αρχικά είχε προσδιοριστεί σαν όριο τα 550 ppm ( μέρη στο εκατομμύριο) αργότερα αυτό περιορίστηκε στα 450 ppm. Επιστήμονες της Βρετανίας εργάστηκαν με τα πιο ενημερωμένα συστήματα υπολογισμού από την αναφορά του Intergovernmental Panel on Climate Change από το Working Group One συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτό τις επιπτώσεις από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και στόχος τους ήταν να προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο θα περάσουμε τους 2οC αν δεν πάρουμε μέτρα. Υπολογιζόμενες όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες το όριο έγινε το 400 ppm. Το Δεκέμβριο του 2007 η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν μεταξύ 383ppm και 387 ppm. Ο χρόνος δε που προσδιόρισαν οι επιστήμονες για να φτάσουμε σ’ αυτό το επίπεδο είναι τέλος του 2016. Οι επιστήμονες αυτοί δημιούργησαν μια ιστοσελίδα την www.onehundredmonths.org στην οποία αναλύουν την μελέτη τους.
Τα πράγματα όμως είναι περισσότερο ανησυχητικά. Ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στην Αμερική και διευθυντής της NASA, ο James Hansen, στο ετήσιο συνέδριο των μετεωρολόγων, παρουσίασε μία μελέτη στην οποία προσδιορίζει το όριο στα 350 ppm περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει αυτό το όριο.
Οι προειδοποιήσεις δεν προέρχονται μόνο από επιστήμονες. Η τελευταία αναφορά του International Energy Agency (I.E.A.) (2008 World Energy Outlook) λέει καθαρά ότι « Μακροχρόνια η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται σε πορεία ανόδου στους 6ο C εκτός αν άμεσες αλλαγές υιοθετηθούν στον τρόπο που ο κόσμος παράγει την ενέργεια. Αν η παρούσα τάση συνεχιστεί, με εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα δηλαδή τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα οδηγηθούμε σε μια αύξηση χωρίς τέλος βάζοντας τον κόσμο σε μια τροχιά για διπλασιασμό στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα προς το τέλος του αιώνα.
Στην πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της Shell Jeroen van der Veer στην Ομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας την Δευτέρα (24/11/08) είπε ότι: «καλύτερα να επιταχύνουμε, αλλιώς τα φώτα θα σβήσουν. Απαιτείται να καταλάβουμε την ανάγκη του κατεπείγοντος». Και προσδιόρισε τα τρία προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τα επόμενα χρόνια. Πρώτον, ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί από τα 6 στα 9 δισεκατομμύρια στις επόμενες δεκαετίες και όλοι αυτοί θα ζητήσουν ηλεκτρισμό και μεταφορές. Δεύτερον, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι ικανά να καλύψουν τη ζήτηση. Και τρίτον, τα επίπεδα του CO2 θα αυξηθούν σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από αυτές που συνιστούν οι επιστήμονες. Όταν αυτά λέγονται από κάποιον ο οποίος είναι ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές πετρελαίου. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά για το τι πρέπει να κάνουμε.
Η κλιματική αλλαγή είναι η καταιγίδα που συσσωρεύεται για την δικιά μας γενιά. Και οι επιπτώσεις -αν αποτύχουμε να αντιδράσουμε- θα είναι τρομερές. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης και η προώθηση άμεσων μέτρων είναι η μόνη επιλογή και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Είναι εντελώς μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ατομικά, μόνοι μας, μπορούμε να επηρεάσουμε την εθνική βιομηχανία παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, την παραγωγή τροφίμων και τις μεταφορές. Σ΄ αυτό πρέπει να ηγηθούν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί πιστεύουν ότι για τις εκπομπές ευθύνονται χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Βραζιλία οι οποίες αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι αυταπάτη όμως να πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν θεμελιωδώς άποψη πριν οδηγηθούν σ΄ αυτό οι αναπτυγμένες χώρες.

Οι συνθήκες απαιτούν την αλλαγή του τρόπου ζωής μας με λύσεις που επιφέρουν την άμεση μετατροπή της οικονομίας ώστε να ζήσουμε με περιβαλλοντολογικό τρόπο, διαχείριση των φυσικών και ενεργειακών πόρων σαν να πρόκειται να εξαντληθούν άμεσα. Υποδομές που μας εξαρτούν με εκπομπές καυσαερίων, που προέρχονται από την καύση ορυκτών και υγρών καυσίμων και ταυτόχρονα περιορίζουν τις δυνατότητές μας να κάνουμε μικρές η μεσαίου μεγέθους περικοπές οι οποίες είναι αναγκαίες, θα πρέπει να αποφευχθούν. Είναι παράλογο να προγραμματίζονται εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση λιθάνθρακα, πετρελαίου ή και φυσικού αερίου, όταν στην Ελλάδα μπορούν να παραχθούν πάνω από 200 MV από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι παράλογο να μην φορολογείται ο λιθάνθρακας και να φορολογούνται τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες
Επιτέλους η πολιτική να αποκτήσει στόχο και οι πολιτικοί λόγο ύπαρξης. Στους επόμενους 96 μήνες θα πρέπει οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν μια Νέα Πράσινη Συμφωνία (Green New Deal) και με την χρησιμοποίηση δημοσιονομικών εργαλείων, νέων μέτρων, αναπροσαρμογών στο φορολογικό σύστημα, επανασχεδιασμό της παραγωγής της ενέργειας, της διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων, την λειτουργία των κτιρίων και την παραγωγή των τροφίμων για να μπορέσει να υπάρξει βιώσιμο μέλλον πάνω στη γη.Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα μπορεί να ενημερωθεί από το www.onehundredmonths.org, www.350.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: