Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ













Το τίμημα της Ανεξαρτησίας

Ονειρεύεστε να παράγετε ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Είστε έτοιμοι να ανεξαρτητοποιηθείτε από το δίκτυο;
Είστε έτοιμοι να αλλάξετε τον τρόπος ζωής σας;



Πολλοί άνθρωποι μαγεύονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν δείτε τα φτερά από την ανεμογεννήτρια να γυρίζουν ή τον ήλιο να σας δίνει την ενέργειά του.


Θα πρέπει πρώτα να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα


Πόση ενέργεια χρειάζεστε;


Πώς θα την χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά;


Πώς οι επιθυμίες σας θα συναντήσουν τις δυνατότητες παραγωγής;


και θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι από τη στιγμή που θα κάνετε το βήμα της ανεξαρτησίας, βάζετε ακόμη μία έγνοια στο μυαλό σας: τη διαχείριση της ενέργειας που θα παράγετε.



Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ


Το πρώτο βήμα για την που θα πρέπει να κάνετε, είναι ο υπολογισμός της ενέργειας που καταναλώνετε σήμερα. Αν είναι νέο σπίτι τότε θα πρέπει να υπολογιστούν οι ανάγκες αυτού του σπιτιού. Κάθε συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να καταγραφεί και θα πρέπει να υπολογιστεί η κατανάλωσή τους και η χρήση τους ανά ημέρα , ανά εποχή, ανά χρήση. Θα πρέπει να καταγράψουμε όλες τις συνήθειές μας, τον τρόπο ζωής μας σε έναν πίνακα και στο τέλος να προσθέτουμε τις καταναλώσεις για να υπολογίσουμε τις συνολικές ανάγκες. Στόχος μιας τέτοιας ανάλυσης είναι ο καλύτερος υπολογισμός των αναγκών, την κορύφωσή της κατανάλωσης για τον καλύτερο σχεδιασμό του συστήματος που πρόκειται να τοποθετήσουμε.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ


Η ζωή με ένα αυτόνομο σύστημα έχει και απαιτήσεις από τον χρήστη του. Όλος ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές, την πειθαρχία και την αποτελεσματικότητα.


Η πειθαρχία αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς στην κατανάλωση ενέργειας. Δηλαδή αλλάζοντας τον τρόπο συμπεριφοράς του χρήστη από μια σπάταλη νοοτροπία σε μια πειθαρχημένη συμπεριφορά όπως π. χ. να σβήνει κάποιος το φως από ένα δωμάτιο όταν φεύγει, από το να το αφήνει αναμμένο όπως γίνεται συνήθως. Τέτοιες συνειδησιακές επιλογές είναι απαραίτητες για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.


Η αποτελεσματικότητα από την άλλη πλευρά, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο ζωής επιλέγοντας ‘συσκευές χαμηλής κατανάλωσης’ και λαμπτήρες φθορισμού.


Με την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μειώνουμε το κόστος εγκατάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για κάθε Ευρώ που θα επενδύσετε στον τομέα της αποτελεσματικότητας, θα κερδίσετε από 3-5 Ευρώ από το κόστος ενός συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.


Η πειθαρχία και η αποτελεσματικότητα πηγαίνουν μαζί σε όλες τις επιλογές στην ενέργεια και είναι προϋπόθεση για να τοποθετήσει κάποιος ΑΠΕ.


ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Φώτα: Οι λάμπες πυρακτώσεως με την ενέργεια που καταναλώνουν, παράγουν 95% θερμότητα και μόνο 5% φως. Η επιλογή λαμπτήρων φθορισμού είναι μονόδρομος για τις ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε μόνο το ένα τέταρτο της ενέργειας για να έχουμε το ίδιο το αποτέλεσμα.


Ψυγείο: Τη δεκαετία του 1970 τα ψυγεία κατανάλωναν 1500 Kwh το χρόνο. Σήμερα αυτό έχει μειωθεί σε κάτω από 500Kwh το χρόνο για τα ψυγεία ενεργειακής κλάσης Α. Ένα τέτοιο ψυγείο καταναλώνει 40% λιγότερο από ένα συμβατικό ψυγείο του 2001.


Πλυντήριο: Στις προηγούμενες δεκαετίες άλλαξαν πολλά στα πλυντήρια. Ήρθαν τα οριζοντίου άξονα που καταναλώνουν λιγότερο νερό και λιγότερο ρεύμα που χρειάζεται για να ζεστάνει το νερό. Σήμερα υπάρχουν πλυντήρια με δικό τους θερμοστάτη, ώστε να μπορούν να παίρνουν ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα και να μειώσουν την κατανάλωση μέχρι και 90% σε σύγκριση με ένα συμβατικό πλυντήριο.


Το σχεδιάγραμμα που βλέπετε στην αρχή είναι οι μετρήσεις για την κατανάλωση της ενέργειας ενός τυπικά αμερικάνικου σπιτιού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.


Όπως βλέπετε η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας γίνεται για τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού, καθώς και για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης. Αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την αποτελεσματικότητα σ’ αυτό θα πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας.


Μειώστε τις απώλειες του κτιρίου. Απομονώστε τους τοίχους, την οροφή και το δάπεδο από το εξωτερικό περιβάλλον. Δημιουργήστε ένα περίβλημα στο κτίριο για να διατηρήσετε ένα ανεκτό περιβάλλον χειμώνα καλοκαίρι. Αν κατασκευάζετε ένα σπίτι εξ’ αρχής τα πράγματα είναι ευκολότερα. Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού, το οποίο είναι ιδανικό για την ψύξη και την θέρμανση του κτιρίου. Βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η χρησιμοποίηση των φυσικών μορφών ενέργειας, όπως η ακτινοβολία του ήλιου, ο άνεμος για την θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού.


Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δεν υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αξιολόγησης και σχεδιασμού για το ιδανικό σύστημα ΑΠΕ.


Σημαντικοί παράγοντες για το σχεδιασμό του έχουν: η θέση του, οι κλιματικές αλλαγές, τα εμπόδια, και οι οικονομικοί παράγοντες. Ας δούμε όμως τις ΑΠΕ και τις ανάγκες τους.
Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Σ αυτόν τον τομέα περιλαμβάνονται διάφορες πηγές συλλεκτών και τρόπους διανομής. Έτσι μπορεί να αφορά ζεστό νερό χρήσης αλλά και ζεστό νερό για τη θέρμανση του σπιτιού με καλύτερη απόδοση όταν αυτό γίνεται σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση ή την υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Τοποθετώντας ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου. Η επιστροφή των χρημάτων της επένδυσης γίνεται συνήθως σε λιγότερο από 8 χρόνια. Εξαρτάται φυσικά από το μέγεθος του εγκατεστημένου συστήματος, το τοπικό κλίμα και τη χρήση του ζεστού νερού. Για ένα σπίτι ανεξάρτητο από τα δίκτυα ρεύματος η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα αποτελεί ανάγκη και υποχρέωση. Όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες όμως δεν είναι ίδιοι. Ένα αξιόπιστο σύστημα θα πρέπει να καλύπτει το 90% των αναγκών.

Αν οι λόγοι που θέλετε να εγκαταστήσετε ένα συστήματος ΑΠΕ είναι για την προστασία του περιβάλλοντος ή δεν είστε ακόμα έτοιμοι να διαχειριστείτε την ενέργεια, τότε είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα με το δίκτυο. Ένα σύστημα φωτοβολταϊκών είναι απλό, πιο οικονομικό, χωρίς επισκευές, και αποτελεσματικό.
Φωτοβολταϊκά: Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον σχεδιασμό ενός συστήματος. Ανάλογα με το χώρο που έχετε διαθέσιμο. Αυτό θα σας τα εξηγήσουν όλοι οι προμηθευτές αλλά μερικά που δεν θα σας πούνε είναι: Τα φωτοβολταϊκά υπερθερμαίνονται. Η θερμοκρασία πίσω από τα πάνελ μπορεί να αγγίξει και τους 80 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό προσοχή στο χώρο που θα τα τοποθετήσετε γιατί μπορεί να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Η σωστή κλίση είναι ίδια με την παράλληλο που βρίσκεται το σπίτι. Η απόδοσή τους μπορεί να επηρεαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε υπερβολική υγρασία και φυσικά δεν θα πρέπει να σκιάζονται. Η σωστή επιλογή εταιρείας θα σας προστατέψει από τέτοια προβλήματα. Πειράματα μείωσης κόστους με φθηνά προϊόντα αμφιβόλου προέλευσης είναι επιλογή υψηλού ρίσκου.
Ανεμογεννήτρια: Οι ανεμογεννήτριες είναι αρκετά οικονομικές στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Θα πρέπει όμως πρώτα να είστε σίγουροι για το ότι υπάρχει αρκετός άνεμος στην περιοχή σας. Και ειδικά όσον αφορά τον άνεμο δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην περιοχή. Η ανεμογεννήτρια θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 9 μέτρα πάνω από τα γύρω εμπόδια. Και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα μυστικά δε που θα πρέπει να ψάξετε είναι το επίπεδο του θορύβου και το σύστημα ανάρτησης. Οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει ετησίως να κατεβαίνουν και να συντηρούνται. Απλές μεν συντηρήσεις , αλλά θα πρέπει να κατεβαίνουν εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος και να διαθέτουν γύρω τους ένα χώρο ασφαλείας ώστε να μην προξενήσουν ζημιά σε περίπτωση ατυχήματος. Για την τοποθέτησή της θα χρειαστεί πύργος, αγκύρια και ειδικός τεχνικός.
Μικρά υδροηλεκτρικά: Αυτά φυσικά είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά πολύ σπάνια υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν στην χώρα μας.
ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αποκαλούμε έτσι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στο οποίο συνεργάζονται δύο ή και τρεις ΑΠΕ και αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το δίκτυο. Σε αυτό περιλαμβάνονται ακόμα φορτιστές , μπαταρίες, inverter, και μια γεννήτρια πετρελαίου ή βενζίνης για να καλύψει τις ανάγκες αν υπάρξει επιπλέον ζήτηση.
Και εδώ υπάρχουν λεπτομέρειες πολύ σημαντικές για τις οποίες θα πρέπει να νοιαστείτε. Χρειάζεται ένας χώρος για την τοποθέτηση του εξοπλισμού Αυτός ο χώρος θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από την κύρια κατοικία θα πρέπει να αερίζεται και να μην υπερθερμαίνεται. Λεπτομέρειες, ...αλλά μπορεί να καταστρέψετε τις μπαταρίες αν ο χώρος υπερθερμανθεί πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Πολύ σημαντικό που αφορά το κόστος της εγκατάστασης είναι ο υπολογισμός των μελλοντικών αναγκών. Αν υπάρχει η πιθανότητα αύξησης της ζήτησης, ίσως θα είναι καλύτερα να τοποθετηθούν μεγαλύτεροι φορτιστές και inverter. Στο δικό μου σύστημα ο φορτιστής μπορεί να πάρει τα διπλά φωτοβολταϊκά από αυτά που έχω τοποθετημένα.
Σκεφθείτε όλες τις επιλογές στις ανανεώσιμες πηγές πολύ προσεκτικά, αξιολογήστε με τον καλύτερο τρόπο που θα ξοδέψετε τα χρήματά σας. Δέστε ξανά και ξανά τις απαιτήσεις σας σε ρεύμα καθώς και τις πηγές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Δεν είναι εύκολη απόφαση.
Αν είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα ήρθε η ώρα της ανεξαρτησίας.
Αν τελικά αποφασίσετε να μην προχωρήσετε στην τοποθέτηση των ΑΠΕ δέστε ξανά το κείμενο και κάντε αυτό που συνιστώ για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας Μ’αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε το περιβάλλον, την χώρα μας και την τσέπη σας.